Тази събота Александър Поветкин ще се изправи на ринга срещу

...
Тази събота Александър Поветкин ще се изправи на ринга срещу
Коментари Харесай

Поветкин - боксьорът бизнесмен, затънал в дългове

Тази събота Александър Поветкин ще се изправи на кръга против международния първенец в тежка категория Антъни Джошуа. Хонорарът на 39-годишния руснак за тази борба е 4 милиона $. Дуелът може да се окаже последното огромно събитие в спортната кариера на Поветкин. Парите за идния мач са обилни, само че не са най-големият хонорар в кариерата му. В предишното Александър даже попадна в листата на “Форбс” за 2014 година като най-богатият съветски боксьор.

Сега обаче обстановката се е трансформирала радикално и Поветкин е съден поради насъбрани задължения.

“Советский спорт” разкрива, че “Сбербанк” пробва да си събере парите от боксьора. Ако това не стане, задачата на банката е да му отнеме комерсиалния център, който Поветкин държи в град Ковров, Владимировска област. Исканията на банката са поради непогасяване на вноските по заема, който Поветкин е взел за строителството на комерсиалния център.
Историята с “Ковров-Мол” е единствено един от многото несполучливи опити на боксьора да пробие в бизнеса. Негови компании са били ангажирани в доста разнообразни области - от продажба на коли до правене на филми.

Anthony Joshua v Alexander Povetkin predictions

Our @ChrisOliver1980 gives his 2/1 tip for #JoshuaPovetkin while he also has two more bets for the undercard https://t.co/rQBcnKSkrV
— Sporting Life (@SportingLife) September 21, 2018 В началото Саша се опита да влезе дружно с брат си Владимир в бизнеса. В течение на над 10 години те направляваха към 10 компании. Практически обаче всички тези компании прекратиха активност, без да донесат доходи на Поветкин. Въпреки неудачите обаче боксьорът не губи вяра, че ще успее. Наскоро той основа строителна компания по образеца на промоутъра си Андрей Рябински.

Краят на спортната кариера на Поветкин не е надалеч и парите от багра с Джошуа ще са му доста нужни, с цел да потръгне бизнесът му.

Най-големият хонорар в кариерата си Поветкин взима за багра с Владимир Кличко през 2013 година - 6 милиона $. Дотогава Александър не бе заработвал повече от 1 милион за някой от мачовете си.

" He's got a chance at 39 to rip up the script and cause a sensational upset! "

Watch Alexander Povetkin and @AnthonyfJoshua's open workouts in our live streams

Website: https://t.co/eSkPCJtyPV
Фейсбук: https://t.co/3LlU4NV8sG
YouTube: https://t.co/LKDQepxZki pic.twitter.com/NSAODrWrOc
— Sky Sports Boxing (@SkySportsBoxing) September 19, 2018 Само половин година след дуела с украинеца, Поветкин се зае с най-големия си бизнес план - комерсиалния център “Ковров-Мол”. Партньор на боксьора стана депутатът от Владимировска област Александър Мезенцев. Те си поделиха по равно разноските за построяването на обекта.

Историята с “Ковров-Мол” през цялото време се развива неуместно. Търговският център бе открит през декември 2016 година, само че малко по-късно стана ясно, че не е плащано на строителните компании, които са го построили. Освен това в мола бяха открити нарушавания в противопожарната сигурност и в средата на 2018-а той бе затворен за два месеца.

За строителството на комерсиалния център Поветкин и Мезенцев получават заеми от “Сбербанк”, като двамата залагат дяловете си в мола. С други думи - залогат личния си търговски център. Тъй като двамата не заплащат вноските по заемите си, банката в този момент се пробва да вземе “Ковров-Мол” посредством съда.

Предварително правосъдно съвещание по делото се състоя на 17 септември - единствено пет дни преди багра на Поветкин с Антъни Джошуа.

“Ковров-Мол” обаче не е първият несполучлив бизнес на Поветкин. През 2006 година той и брат му пробваха да развият фамилен бизнес с продажба на коли в родния Курск. В идващите 12 години олимпийският първенец от Атина 2004 се опитва в разнообразни области, само че без триумф.

Фирмата за продажба на коли на Поветкин, която носеше името ООО Спартак”, просъществува три години. След този неуспех Саша загуби интерес към бизнеса и се концентрира единствено в спорта. До 2010-а, когато основава идната си компания - ООО “Смартфилм”. Основното й предопределение бе правенето на филми, само че също по този начин и рекламни видеоклипове и презентации на разнообразни компании. До някакви огромни действия обаче по този начин и не се стигна. Бизнес неуспехите и най-много задълженията по “Ковров-Мол” обаче не отчайват Поветкин и той взема решение да разшири бизнеса си. През 2018-а той учредява строителна компания с име ООО Семеен кодекс “Хорс”. Поветкин държи 25 % от компанията, а останалите са поделени сред други трима притежатели.

Поветкин счита да развива строителна активност със своята компания в подмосковския град Чехов - мястото, където той живее и тренира. Боксьорът неслучайно е избрал името на комбанията му да бъде Хорс. Саша е богохулник, а Хорс е богът на слънцето в древноруската митология.

Ако нещата в бизнеса за Поветкин в последна сметка не се получат, за него остава още веднъж - политиката.

Наскоро Поветкин отбрани дисертация във Владимировския филиал на Руската академия по стопанска система и държавни служби със заглавие “Разработка на оптималните структури на изпълнителните органи на локалното самоуправление”. Заедно с Поветкин дисертация отбрани и различен боксьор - неговия другар Едуард Трояновский. Той към този момент е народен представител в Орловския съвет. Друг другар на Саша - Денис Лебедев, пък е народен представител в Чеховския общински регион на Московската област. И Поветкин, и Лебедев, и Трояновский са клиенти на промоутърската компания “Боксов свят” на Андрей Рябински. Изглежда повече от разумно Поветкин да последва сътрудниците си и от състезател да се преквалифицира в народен представител.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР