Тази събота (28 май) в оперната вечер на програма Христо

...
Тази събота (28 май) в оперната вечер на програма Христо
Коментари Харесай

Вечер, посветена на 455 години от рождението на Монтеверди

Тази събота (28 май) в оперната вечер на стратегия " Христо Ботев " очаквайте четири часа с музиката на Монтеверди. Със съдействието на Еврорадио ще прозвучат записи на операта " Коронацията на Попея ", както и елементи от Вечернята за Пресвета Богородица. И двете регистрации са от 2021 година с присъединяване на ансамбъла " Концертус музикус " - Виена под палката на Пабло Ерас-Касадо.

 Клаудио Монтеверди " Коронацията на Попея " е последната опера на Монтеверди. Поставена за първи път през 1643 година, тя е основана по либрето на Джовани Франческо Бузенело. Това е една от първите опери, които описват исторически събития, за разлика от останалите музикално-сценични творби от епохата, описващи антични легенди и митове. След постановките през 40-те и 50-те години на XVII век, операта е преоткрита през 1888, когато става обект на деен проучвателен интерес, и претърпява изпълнителски подем.

Оригиналният ръкопис на партитурата е, за жал, незнаен. Между двете копия от средата на XVII век има огромни разлики, като съществува и дебат каква част от различаващата се музика е на Монтеверди. Нито една от известните ни сега версии не може да бъде изрично обвързвана с премиерата, а по отношение на истинския изпълнителски състав също има неясноти. Въпреки това операта като цяло е одобрявана за артикул на Монтеверди – освен това, само че и за доста хора " Коронацията на Попея " е най-великата творба на композитора.

Макар и операта да е основана на исторически събития и лица, либретистът Джовани Франческо Бузенело признава в предговора на изданието на либретото, че е приспособил историята по собствен усет. Така да вземем за пример жестокостта на Нерон е омаловажена; изоставената брачна половинка Октавия е показана като заговорничка; самоубийството на Сенека в реалност не е имало връзка с Попея, въпреки и в операта да е изобразено по този начин; самата тя е показана като водена от дълбока обич, а не от жадност за власт. Тези исторически грешки в операта " Коронацията на Попея " са употребявани, с цел да обрисуват идиличен сюжет, в който любовта побеждава всички трудности.

В основните функции в записа от Виенската опера (от 22 май 2021 г.), който ще чуете, влизат Кейт Линдзи (Нерон), Славка Зaмечникова (Попея), Кристина Бок, (Октавия), Шавие Сабата (Отон), Уилард Уайт (Сенека).

Освен " Коронацията на Попея " по време на предаването ще прозвучат и елементи от Вечернята за Пресвета Богородица. На 21 май 2021 година по време на Международните Барокови музикални дни в Мелк към " Концентус музикус " - Виена и Пабло Ерас-Касадо се причисляват тенорът Михаел Шаде и вокалният отбор " Едес ", с цел да изпълнят творбата, известно още като Вечерня от 1610 година. Монтеверди основава композицията върху латински литургични текстове и фрагменти от Библията, като вечернята включва 13 елементи, измежду които 5 псалма, 4 мотета, вокална соната върху молитвата Sancta Maria, както и два Магнификата. Изпълнение в границите на църковната година би включвало и антифони върху грегорианския хорал за съответния ден.
Композицията показва умеенето на Монтеверди да употребява както правилата на новата втора процедура, манифестирани да вземем за пример в преди малко основаната опера, само че и похватите на първата процедура, като композиторът построява псалмите и Магнификатите по обичайния способ посредством приложимост на кантус фирмус. Фактурата на вечернята на моменти включва до 10 вокални партии, както и корнети, цигулки, виоли да брачо, орган и басо континуо. След написването Монтеверди отива в Рим, с цел да подари собственоръчно копие на Папата, което към момента се намира в библиотеката във Ватикана.

В събота вечер ще можете да чуете частите " Deus in adiutorium ", " Dixit Dominus ", " Nigra sum ", " Laudate pueri, Pulchra es ", " Nisi Dominus ", " Lauda Jerusalem " и Соната върху молитвата " Sancta Maria ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР