Тази пролет в българската част на Източните Родопи се излюпиха

...
Тази пролет в българската част на Източните Родопи се излюпиха
Коментари Харесай

73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи

Тази пролет в българската част на Източните Родопи се излюпиха общо 73 белоглави лешоядчета. Това откри екип на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) по време на мониторинга на гнездовите колонии на типа в Източните Родопи за отчитане на гнездовия триумф.

Общият брой на излюпените дребни тази година ще се обясни при инспекцията на всички гнезда през идващите седмици. През миналата година специалисти и доброволци на сдружението преброиха 77 дребни, като от тях сполучливо са изхвърчали 73 белоглави лешоядчета. Едва няколко години по-рано, през 2016 година са излюпени 51 дребни, а са изхвърчали 50. “Последните четири години се повишава по-сериозно броя на излюпените и сполучливо отгледани дребни. Наблюдава се едно положително повишение на двата индикатора, което е отговор и на повишаващата се бройка на популацията”, споделя Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците.

Сред птиците има и двойки, които са загнездили наново. Това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе още веднъж в същото или друго гнездо, изясняват от сдружението.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото потомство. Толкова време е належащо до момента в който потомството порасне задоволително, с цел да стартира първите летателни опити. В средата на лятото дребните лешоядчета към този момент напълно не са толкоз дребни. Въпреки че са едвам на няколко месеца, те са изцяло развити и тежат колкото възрастните им родители – към 7 кг., а от време на време и повече.

Лешоядите са непрекъснат и скитащ тип. Младите птици скитат до към петата година, когато доближават зрялост. През това време могат да извършат напредвания на огромни дистанции от местата на излюпване. Това са сериозни моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР