Тази пролет се навършват 20 години от създаването на Фондацията

...
Тази пролет се навършват 20 години от създаването на Фондацията
Коментари Харесай

Спектакълът "Необичайно семейство" ще има световна премиера на One Dance Week в Пловдив

Тази пролет се навършват 20 години от основаването на Фондацията за просвета и изкуства " ЕДНО ". Юбилеят ще бъде маркиран със международната премиера на спектакъла " Необичайно семейство " на френския хореограф Клер Дюран-Друен. Той ще бъде показан на.

 Звуци от стъпки и ромолене на облекла ще прозвучат в спектакъла MOS на Йоанна Параскевопулу Звуци от стъпки и ромолене на облекла ще прозвучат в спектакъла MOS на Йоанна Параскевопулу

" Необичайно семейство "

" Необичайно семейство " е среща, в която разнообразни животи и обществена действителност танцуват дружно. Тази среща основава общи истории, а общите истории построяват общественост. Общност, учредена върху емпатия, обич и поддръжка.

Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания Traction със 7 локални танцьори от разнообразни общности. Тази необикновена среща, която другояче не би се случила, разчита на провокацията от излизането отвън зоната на комфорт, на психическото и физическото взаимоотношение сред непознати, с цел да откри нови форми на танц.

Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с дилетанти и хора с физически ограничавания и " поведенчески разстройства ", които някои биха окачествили като " увреждания ". Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва разпоредбите кой може или не може да бъде на сцената. " В този танц не става въпрос просто за проявление на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме въодушевяват. Именно посредством работата върху художествената форма разбирам, че върша политически жест ", споделя Клер Дюран-Друен.

 След ONE DANCE WEEK спектакълът на Клер Дюран-Друен ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.
© One Dance Week

След ONE DANCE WEEK спектакълът на Клер Дюран-Друен ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.

Клер Дюран-Друен

Клер Дюран-Друен следва в Лондонското учебно заведение за актуален танц, а откакто приключва през 1998-а, тя се причислява към танцовата компания на Филип Сер в Лозана и към трупата на Жаки Овре в Кан. В интервала 2000-2009 тя съпровожда Нике Свенeн и компанията IN VIVO в постоянната им работа в психиатрични лечебни заведения и взе участие в няколко произведения, измежду които Intiem, Presto Jubilato и La Chambre D`ange.

През 2007-а Клер основава танцовата компания Traction, която всеки месец работи в психиатричната болница в Лимож, организира артистични акции в затвори (в Лимож, Вал д`Оаз, Версай, Вивон и други). Тя основава спектаклите CHAMBRE 10 (2010), VIE DE FAMILLE (2013), WHO`S BACH? (2016) и PORTRAIT DE GROUPE AVEC FEMME(S) през 2018-а.

Режисира и документални филми за малките екрани като Fr3 и Planète в партньорство с Pyramide Production. Blanche-Neige en prison (2011) е 52-минутен документален филм за танцов уъркшоп с група затворнички от пандиза Poitiers-Vivonne. През 2013-а вторият документален филм, озаглавен Seconde Danse, наблюдава пътуването на Беатрис след напускането на пандиза и завръщането ѝ към танца. Днес тя преди малко е приключила третия си документален филм (Fr3) Le monde autrement, разказващ за срещата ѝ с пациенти с поведенчески проблеми, с които танцува от пет години.

След международната премиера в Пловдив по време на ONE DANCE WEEK, най-новият театър на Клер Дюран-Друен " Необичайно семейство " ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.

Билети за спектакъла " Необичайно семейство ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР