Тази политика напомня на поведението на луд с картечница, казва

...
Тази политика напомня на поведението на луд с картечница, казва
Коментари Харесай

Бивш вицепремиер: Финансовата политика на Асен Василев от ПП бе безотговорна

Тази политика припомня на държанието на вманиачен с картечница, споделя финансистът Николай Василев

Бившият вицепремиер на България от Национална движение „Симеон Втори" Николай Василев подложи на остра рецензия финансовата политика на Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ и с акуратен разбор потвърди, че тя решително е водела страната ни към провал. И единствено рухването на това държавно управление е помогнало да избегнем финансов провал, сходен на този, който изживяхме по времето на злощастния Жан Виденов.

Според него, фискалният запас на България е понижен фрапантно при ръководството на държавното управление на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022 г.), в което за финансовата политика отговаряше вицепремиерът и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев.

Като съществена причина за това той акцентира неправилната бюджетна идеология на предходното ръководство, което в този момент се показва пред българското общество като „ положителните сили “.

„ Тази политика е волунтаристична и безотговорна. Може да бъде съпоставена с държанието на вманиачен с картечница, който стреля, до момента в който има патрони. Колкото запас има, той би трябвало да бъде изхарчен. Колкото задължения е належащо, те могат да бъдат взети. Колкото по-голям недостиг може да бъде изработен, толкоз по-добре. Колкото по-големи разходи, толкоз по-добре “, споделя пред БГНЕС финансистът, който от дълго време твърди, че страната би трябвало да харчи толкоз, колкото изкарва.

Той бе и първият, който сигнализира за отрицателните последствия от намаляването на фискалния запас и трупането на нови задължения.

Към 31 януари 2022 година, т.е. към месец, през който финансите се ръководят от Политическа партия, размерът на фискалния запас е малко на 11 милиарда лева Това е най-високата му стойност за всичките месеци, през които на власт е кабинетът на Кирил Петков.

През идващите шест месеца фискалният запас спада фрапантно. На 8 април той е едвам 4,8 милиарда лева „ Тогава написах: парите на страната свършиха! Когато някой каже, че имаме запас от 4,8 милиарда, това значи, че разполагате единствено с 300 млн., тъй като 4,5 милиарда са неприкосновени. 300 млн. лева съставляват разноските на страната за един ден напред. Подобно нещо не бях виждал от времето на виденовата рецесия “, споделя финансистът.
 
През останалите месеци от късия престой на Петков и Василев на „ Дондуков 1 “ фискалният запас се движи в диапазона от 9,9 милиарда на 31 февруари до 9,1 милиарда лева на 31 август. На 2 август воденият от Политическа партия кабинет се разпуска след първия сполучлив в най-новата ни история избор на съмнение, гласуван на 22 юни 2022 година

Василев означи, че краят на една такава политика постоянно е еднакъв и напомни, че кабинетът „ Петков “ е първият в най-новата ни история, който падна вследствие на избор на съмнение, гласуван и поради финансовата политика.

Вотът на съмнение обаче беше припрян и това даде опция на Кирил Петков и Асен Василев да се окопитят и да тръбят пред обществото, че от властта ги е свалила мафията, тъй като се борели против корупцията. Тази мантра, както се вижда, те ще повтарят и през идната предизборна акция.

Служебният кабинет на Румен Радев се оправя доста по-добре с финансите на страната и в случай че наклонността на спад и стойности под 10 милиарда лева са присъщи за първото полугодие на миналата година по времето на Асен Василев, данните за септември-декември са радикално противоположни.

През септември фискалният запас доближава 13,1 милиарда лева, което е скок с цели 4 милиарда лева по отношение на август и съвсем 2 милиарда лева повече, в сравнение с през януари, когато Петков и Василев са поели властта.

Тенденцията на гладко увеличение на фискалния запас се резервира до края на годината, когато той възлиза на 13,4 милиарда лева

Николай Василев означи, че служебното държавно управление на два пъти е взело дълг, тъй като скоро ще пристигна огромно дългово заплащане към 3 милиарда лева „ Те са се подготвили с този запас да посрещнат това заплащане. Резервът в действителност беше финансиран от последната емисия държавен дълг “, сподели Василев, който е ръководещ сътрудник на „ Експат Капитал “. Компанията сложи на балкона на своя офис в центъра на София по този начин наречения „ часовник на дълга “, който беше свален от властта, отбелязва „ 24 часа “.

Финансистът съобщи, че за последната година дългът е повишен стремглаво от 31 милиарда на 40.

„ Ако по този начин продължаваме, през 2024 година дългът може да стигне 50 милиарда лева “, предизвести Василев, който е един от най-ревнивите бранители на бюджетния баланс и ниските задължения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР