„Тази обемна папка, предимно с доказателствени материали по различните корупционни

...
„Тази обемна папка, предимно с доказателствени материали по различните корупционни
Коментари Харесай

Игнат Раденков пред ФАКТИ: Висшият съдебен съвет трябва да се махне, там е проклятието

„ Тази обемна директория, най-вече с доказателствени материали по другите корупционни практики, подплатена извънредно и единствено с първоначални документи – актове, протоколи, правосъдни решения и така нататък, е направена по искане на Специализираната прокуратура, която се е самосезирала след наш сигнал и ни помоли с писмо да помогнем с допълните обстоятелства, документи, първоначални документи, защото е формирана кореспонденция по наш сигнал до Главна прокуратура “. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ строителят Игнат Раденков. Той е ръководител на варненското съдружие „ Съграждане “ и от години „ залива “ правораздавателните институции със сигнали за корупция в страната.

„ Ние работим надалеч над 20 години в битката с корупцията и повече в областта на строителството. Голяма част от националния капитал се отделя точно в строителството – поправки, автомагистрали, саниране и така нататък Така че никой да не се съмнява в казаното, във обстоятелствата, тъй като и за господата, на които връчих досието, на постановлението за формиране на кореспонденция, съм написал, че: „ Имам себе си за виновен човек, потвърдил съм го във времето, поставил съм подписа си пред Специализирана прокуратура и настоявам, че в тази ситуация не става въпрос за корупция, а става въпрос за жесток обеден обир “, обоснова се Раденков, който е дал на Специализираната прокуратура доказателства за разнообразни корупционни схеми.

Конкретно за грабежа от санирането, той съобщи следното: „ При четири блока санирани и при четирите санировката се свлече и падна. Твърдя, че от 2-та милиарда за саниране 1 милиард лв. са откраднати “.

„ Г-жа Комитова (б.р. сегашен министър на районното развиване и благоустройството) беше зам.-министър в предното краткотрайно държавно управление (б.р. има поради служебно правителство) и е първата, която повдигна този въпрос. А точно, че напълно съзнателно, с следващата незаконна скица, се отпуснаха 2 милиарда лв. безотговорно, безлимитно, на правилото на договарянето. И когато се повдигна въпросът в обществото, фиксираха цена от 348 лв. на кв.м., при случай, че сега се санираше с 50 млн. евро по европейската стратегия на закрепена цена от 114 лв. на кв.м. Всички ние сме задължени да санираме новите здания от 2002, а 100 пъти по-малко сме санирали и сме наясно, че цената варира от 100 до 115 лв. “, изясни Раденков.

„ Когато се повдигна въпросът за бруталния обир при санирането, в Хасково се организираха два търга и в единия търг участваха 20 претенденти. Търгът се завоюва с 98 лв. на кв.м., а на втория търг спечелилият печели със 107 лв. на кв.м. и споделя, че са могли да слязат под 100 и е нямало да бъдат на загуба. Какво повече можем да кажем? Фирмите на Пеевски и мафията работят на 3 пъти и половина повече по отношение на действителното “, добави строителят с богат опит.

„ Обръщението ми е към госпожа Комитова. Не може да свърши за късото време всичко, само че за санирането може да се изведе казусът и да се каже истината на обществото, и да тръгне процесът на връщането на заграбеното. Иначе нищо няма да сме създали “, безапелационен бе Игнат Раденков.

Как да се върне заграбеното, попита Лили Маринкова, а нейният посетител отговори по този начин на разумния въпрос: „ Ще се внесе обвинителният акт с доказателствата в съда Какво има мъчно да се потвърди? Всичко е потвърдено – кой е усвоил средствата, кой е подизпълнителят. Всичко може да се потвърди, всичко може да се върне “.

Игнат Раденков разяснява и необятно коментираната тематика за държавното сдружение „ Автомагистрали “: „ Аз от дълго време удрям камбаната. Точно на тази база най-много е формирана преписката от Специализираната прокуратура, тъй като аз дадох тъкмо, че „ Автомагистрали “ няма мощ да извърши този размер, че си откриха малки врати да се сдружават с частните компании без конкурс, да наемат бази, машинизация и така нататък и че това дружество е единствено база-разпределителна на заграбения капитал.

Преведох в образец, че отделените средства от Абланица до Търново – 10,5 млн. на километър, и 15,8 млн. от Търново до Белокопитово, са повишени съвсем двойно. Как? От Абланица до Боаза (9 километра) – с същински търг, с нужните инженерни уреди, е 5,6 млн. А от другата страна на автомагистралата (б.р. става въпрос за Автомагистрала „ Хемус “), т.е. от Белокопитово до Буховци, което е 16 километра, то ни коства 7,7 млн., а е заложено 15,8 млн. И аз им споделям, че когато има търг, когато го има публичния напън – ето ви същинската цена. Та, къде отиват останалите? Повече от половината е заложено съзнателно и посредством дружество „ Автомагистрали “ тези пари се разпределят “.

„ Ако погледнем разумно, рационално – всяко нещо си има край. Интересно е по какъв начин тези посредствени нарушители не можаха да схванат това, че преодоляване на пресата, прокуратурата и разложение на обществото, ни довежда до такава степен, че ескалацията е неизбежна. Не можаха да схванат, че рано или късно ще стигнат до пандиза и че ще има преразглеждането на Прехода, и Видовден. Това е повече от незначителност “, съобщи Раденков за предходните ръководещи.

„ Протестите потеглиха, президентът застана на страната на митинга като човек, който е най-добре осведомен, като човек, който знае накъде отива страната ни по този начин, и доведоха до изборите, където с помощта на младежите се гласоподава повече за смяната, а не за статуквото. По един натурален метод ескалацията докара до новото държавно управление, което, споделям мнението на 90% от българите, е огромната вяра като фактори, като визия, като държание и дейности до момента, макар късото време и това, че имат доста огромен проблем – кадровия “, разяснява той процесите в страната.

„ Не скъсаме ли пъпната шнур „ мафия-държава “, не променим ли всичките тези, които са вътре в това, не тръгне ли изцяло преразглеждане на престъпния преход, все едно нищо не сме създали “, заключи Раденков.

„ Във визията, отношението и дейностите на тези хора до момента се чете, че са хората, от които народът чака смяната и те са способни на това. И да има от тях някой, който не може да се оправи, не е проблем да се подмени. Помнете ми думата, че това държавно управление ще остане “, съобщи ръководителят на съдружие „ Съграждане “.

„ Най-доброто, което направиха новите обединения е, че отхвърлиха да се коалират със статуквото. Сега Българска социалистическа партия да не си мисли, че надали освен ГЕРБ са отговорни за положението на страната ни. Всичките те са участници в този развой, единствено че от натрупванията се стигна до този непонятен жесток обир и това безвластие. Всички имат виновност във веригата, през целия преход, само че това безвластие пристигна най-много от тандема Цацаров-Борисов. Пълно обезличаване на държавността и от там корупцията се усилва. Иначе схемите са от по-предните държавни управления. Да не се лъжат (б.р. БСП), че след тези избори някой ще се коалира с тях. Или пък с лъжепатриотите - кой осребрил пръст, кой длан, кой лакет… Бъдете живи и здрави, не заблуждавайте, не търсете тънката нишка в българина – каквито са патриотизмът и родолюбието. Трябват нови хора и в този момент на изборите, споделям го и в други студиа, ще гласоподавам за „ изчегъртването “. Трябва да гласуваме за новите обединения, с които да променим България. Иначе алтернативата ще е – ще я има ли България, в случай че Борисов изкара още един мандат “, сподели още Игнат Раденков.

„ Неминуема е подмяната на основния прокурор. Ще се постави същински, професионален, виновен прокурор. Висшият правосъден съвет също би трябвало да се махне, там е проклятието. Защото митинги водим пред съда, водим на всички места другаде, само че би трябвало да създадем такава камара, с цел да се затвори вратата на това проклинание, тъй като от там идва основният прокурор и целият произвол – от кадруването на Висшия правосъден съвет. Това би трябвало да се осъзнае! Тези хора би трябвало да вникнат в тази директория (б.р. досието с доказателства за корупция на Раденков) и да видят не е ли позор за тях “, съобщи той по адрес на тежките минуси в правосъдната ни система.

„ Партиите в този им тип дотук, по време на Прехода, бяха инструмент в ръцете на мафията. Трябва да се скъса с партиите на статуквото, да се мине през чистилището и тогава ще се основат същински партии с хрумвания – ляво, дясно, консервативно. Сега да приказваме, че имаме партии, че има някаква концепция, че има съпротива от тези партии... Не! Трябва да се мине през чистилището, да се тръгне отначало с нови хора, неопетнени хора “, изрази мнение строителят.

„ Магнитски “ “ форсира процесите, катализира ги. Кой не знае, че Пеевски овладя пресата и стопанската система. Аз в материала до Специализираната прокуратура споделям, че страна ни е сведена до равнище на акционерно сдружение с шеф – Ахмед Доган, управител – Пеевски и изпълнителен шеф – Бойко Борисов. Това е страната ни, няма какво да се заблуждаваме “, сподели към края на присъединяване си Раденков.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР