Тази нощ в 2 часа и 14 минути космическият апарат

...
Тази нощ в 2 часа и 14 минути космическият апарат
Коментари Харесай

NASA ще предава на живо сблъсъка на космически кораб с астероид тази нощ

Тази нощ в 2 часа и 14 минути галактическият уред се се блъсне в метеорита Диморфос. Това ще бъде първият в историята опит за планетарна отбрана против закани от космоса.

Мисията DART (Double Asteroid Redirection Test) е " подготовка " за избавяне на Земята от идващ се метеорит. В NASA са решили да опитат да трансформират траекторията на метеорита, като го " побутнат " благодарение на галактически транспортен съд. Така че тази нощ DART ще се вреже в метеорита с широчина 160 метра със скорост от 21 160 км/час, с цел да промени траекторията му.

Диморфос нсе съставлява заплаха за Земята, учените са го избрали в качеството му на " изпитателен полигон " за задачата.

.

Учените ще следят протичащото се и благодарение на галактически обсерватории - телескопите " Джеймс Уеб " и " Хабъл ", както и галактическия транспортен съд на NASA " Люси ".

Някои учени обаче предизвестяват, че този опит може да докара до непредсказуеми последици.

През октомври 2024 година ще започва галактическата задача " Хера ", която ще доближи до Диморфос през 2026-2027 година и ще изучи следствията от конфликта, както и ще дефинира опциите за последващи опити или действителни задачи за избавяне на Земята от метеорити.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР