Тази нощ SpaceX успешно изстреля космическия товарен кораб Dragon с

...
Тази нощ SpaceX успешно изстреля космическия товарен кораб Dragon с
Коментари Харесай

SpaceX изведе в космоса ловеца на космически отпадъци RemoveDEBRIS

Тази нощ SpaceX сполучливо изстреля галактическия товарен транспортен съд Dragon с задача за доставяне на МКС с артикули и нова техника.
Използвани бяха към този момент летели в космоса първа степен на ракетата Falcon 9 (по време на задачата CRS-12) и галактическия транспортен съд Dragon (мисията CRS-8). Както нормално, всичко можеше да се види в действително време.



В рамките на задачата CRS-14, ракетата Falcon 9 с товарния галактически транспортен съд Dragon бяха изстреляни от площадката SLC-40 на Кейп Канаверал в 23:31 часа наше време. И този път не бе планувано кацане на бустера. Илън Мъск тества своята нова технология за интензивно прекъсване на ускорителя.

Десет минути след старта, втората степен сполучливо се отдели, а товарният транспортен съд влезе в нужната орбита. Днес корабът би трябвало да се скачи с Международната галактическа станция.

Dragon носи 2,65 тона потребен товар. Това са артикули за екипажа, научно съоръжение и материали за проучване в галактически условия.

Но максимален интерес провокира прототипа на апарата RemoveDEBRIS  за събиране на галактически боклуци. Той тежи към 100 кг и е формиран от два съществени отсека. RemoveDEBRIS ще бъде задействан две седмици след идването на Dragon на МКС. „Ловецът“ ще употребява харпун и мрежа, с цел да улови двата неголеми спътника CubeSat.



Мрежата на RemoveDEBRIS може да бъде изхвърляна на разстояние до към 7 метра и може да обгръща задачата благодарение на дребни мотори. Харпунът работи на по-малко разстояние – до метър и половина, Той е предопределен за улавянето на парчета с величина до 10х10 сантиметра. Апаратът разполага с 2D камера и лидар, с които записва съществуването на галактическите обекти. Данните за тези обекти ще се изпращат до Земята, където ще бъдат обработвани от специфични логаритми.

Завръщането на галактическия транспортен съд се чака на 11 май. Dragon би трябвало да върне 1,95 тона товар.

RemoveDebris е основан от английската компания SSTL със съдействието на други европейски страни и Южна Африка. Това е спътник с тегло към 100 кг, употребяващ елементарна камера и лидар за мониторинг на галактическите обекти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР