Тази нощ ще бъде пуснато движението по новоизградените близо 3км

...
Тази нощ ще бъде пуснато движението по новоизградените близо 3км
Коментари Харесай

Пуснаха 3 км от АМ „Струма” край Симитли

Тази нощ ще бъде пуснато придвижването по новоизградените близо 3км от Автомагистрала „ Струма “ в правата Железница – Симитли /от км 370+400 до км 373+100/, която е подучастък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник. Разрешението за прилагане на сектора връчи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Заедно със заместник-министър Захари Христов и ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Иво Иванов той беше на трасето.

Движението в посока София ще е напълно по новоизградения сектор, а в посока Кулата трафикът ще минава по първокласния път I-1 София-Кулата и отчасти по автомагистралата.

„ Форсирахме работата, с цел да пуснем сектора и въпреки и минимално да облекчим придвижването в региона “, сподели министърът. Той изясни, че свлачището преди тунел „ Железница “, което е установено още през октомври 2020 година, към този момент има подготвен план за подсилване и следва одобряването му от Министерство на регионалното развитие. Идеята е придвижването да бъде пуснато на два стадия, като в идващия стадий, в границите на към 3 месеца, строителят да приключи първия стадий на укрепването, по този начин да може да се пусне целия трафик в посока София, в това число и през тунела, стана ясно от думите на арх. Шишков. По този метод ще се облекчи значително придвижването в тази посока.

Строителят пое ангажимент да приключи укрепването на цялото свлачище, най-вероятно в средата на идната година, с цел да може да се пусне целия сектор, заяви още министърът. По думите му другото свлачище - от другата страна на тунела, е малко и ще бъде решено преди стартиране на придвижването, като то не съставлява сериозен проблем за отварянето на трасето.

„ Преди време споделих, за жалост, че ще имаме тунел, само че няма да имаме път до него и това се оказа правилно “, напомни районният министър. И добави, че още през предходната година е упълномощил проектирането на свлачището. Именно този сектор е част и образец за хаоса с пътната инфраструктура в страната.

„ Като нямаме цялостни планове стигаме до това състояние – автомагистралата свършва внезапно и се мъчим под някаква форма да пускаме краткотрайна организация на придвижването, с цел да облекчаваме трафика в границите на вероятното, въпреки и по дребното автомагистрали, които се строят “, акцентира Иван Шишков.

Той още веднъж беше безапелационен, че всички сектори и всички градежи в България, в които страната влага, се вкарват в употреба с позволение за прилагане.

За решение на казуса с придвижването през Кресненското дефиле министърът съобщи, че се работи интензивно, само че там сега тече процедура, при която водещо е Министерството на околната среда и водите и би трябвало да се вземе дефинитивно техническо решение за метода, по който ще минава трафикът там.

Целият лот 3.1 Благоевград – Крупник, част от който е новият сектор, е с дължина 12,6 км. Той е разграничен на две прави, ситуирани от двете страни на бъдещия тунел „ Железница “ и трасето наоколо до него. Строителството им е на заключителен стадий.

Движението по първия сектор от Лот 3.1, с дължина 7 км /от км 359+000 до км 366+000/, от Благоевград до кръговото кръстовище с път I-1 София – Кулата преди строящия се тунел „ Железница “, беше пуснато през май 2019 година Вторият сектор от с. Железница до с. Крупник /от км 370+400 до км 376+000/ е с дължина 5,6 км. Той е разграничен на два подучастъка. Сега се пуска придвижването по първия подучастък от с. Железница до Симитли /от км 370+400 до км 373+100/, който е с дължина 2,7 км. Последният 2,9 км подучастък от Симитли до Крупник /от км 373+100 до км 376+000/, ще бъде построен след удостоверение решението за създаване на Лот 3.2 Крупник – Кресна и според от Решението на съда по постановеното Решение на Министерство на околната среда и водите №9- ОС/01.08.2022 година

Изпълнител на строителството на сектора е обединяване „ ДЗЗД Автомагистрала Струма 3.1 “, в което вземат участие: „ ГРОМА ХОЛД ” ЕООД, „ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА “ АД, „ АБ ” АД – ХАСКОВО, „ ХИДРОСТРОЙ “ АД, „ Алве Консулт ” ЕООД. Строителният контрол се реализира от ДЗЗД „ СН Автомагистрала Струма Лот 3.1 “, в което вземат участие: МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД, Великобритания; „ Трансконсулт-БГ “ ООД и „ Тест Консултинг “ ООД.

Проектът за строителството на Лот 3.1 Благоевград – Крупник от Автомагистрала „ Струма “ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР