Тази нощ преминахме към лятното часово време, т.е. спим с

...
Тази нощ преминахме към лятното часово време, т.е. спим с
Коментари Харесай

Местенето на стрелките – как ни се отразява смяната на часовото време

Тази нощ преминахме към лятното часово време, т.е. спим с един час по-малко. Как това се отразява на съня и здравето ни - тематиката разясниха в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " психотерапевтът Детелина Стаменова и проф. Божидар Димитров, експерт по неврофизиология.

" Лятното часово време е процедура от 100-тина години и към този момент на доста места се открива, че носи отрицателни резултати за хората в дълготраен проект и се върви към унищожаване ", уточни Детелина Стаменова.

Според проф. Божидар Димитров е добре да има постепенна акомодация към промяната на часовото време – няколко дни преди смяната да се заспива половин час по-рано и надлежно да се става половин час по-рано.

По мотив Световния ден на съня е извършено изследване, което сочи, че 76% от българите не спят добре.

По думите на психотерапевта, когато човек не се наспива задоволително, тъй като би трябвало да работи и е под стрес, това води до избрани болести, в това число и затлъстяване.

" Нормалният и пълностоен сън е, когато се събудим от единствено себе си, тъй като се усещаме отпочинали ", добави Стаменова.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР