Тази нощ на 67-годишна възраст е починал големият български художник

...
Тази нощ на 67-годишна възраст е починал големият български художник
Коментари Харесай

На 67-годишна възраст почита художникът Андрей Даниел

Тази нощ на 67-годишна възраст е умрял огромният български художник Андрей Даниел. Новината беше обявена и доказана пред " Дневник " от Софийската градска художествена изложба. От галерията обявиха, че обмислят да създадат галерия с негови творби през есента на тази година.

Андрей Даниел е роден през 1952 година в Русе и е наследник на именития сценичен режисьор Леон Даниел. Завършва живопис при проф. Добри Добрев в Националната художествена академия. Там става доцент, а по-късно и професор в специалността. През годините е декан на факултета, началник на катедра живопис, а сега е член на Народно събрание на НХА и член-кореспондент на Българска академия на науките.


© Андрей Даниел

" Представи си " " от изложбата " Нещата отвън нас " Галерия " СИБанк " през 2008 година

През 1986 - 1987 година Греди Асса, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров основават групата за авангардно изкуство " Градът " и вършат няколко изложения дружно. Това е креативният интервал на Андрей Даниел, в който работи главно с нетрадиционни по това време техники като съоръжения и обекти, само че през 1991 година, когато групата се разпада, той се връща към живописта.

 Група
© Национална художествена академия

Група " Градът ", сплотяваща създателите Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров.

Има над 150 участия в представителни изложения на българско изкуство в страната и чужбина и над 40 изявления. Голяма част от работите му са живопис, само че има и фрески, сценографии и графики. През 2011 година издателство " Захари Стоянов " разгласява книгата му " Неща, места и хора ".

През 2012 година получава националната премия за живопис " Владимир Димитров – Майстора ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР