Тази нощ и в ранните часове на събота се очаква

...
Тази нощ и в ранните часове на събота се очаква
Коментари Харесай

Силна геомагнитна буря връхлита земята днес, удря и България


Тази нощ и в ранните часове на събота се чака да стартира мощна геомагнитна стихия, която ще засегне цялата Земя, в това число и България. Тя е в следствие от продължителните изригвания на Слънцето, които се следят от 26 октомври тази година. Оттогава има поредност от изригвания, които първоначално бяха по-слаби. Вчера имаше едно много мощно изригване на Слънцето, а през днешния ден - малко по-слабо изригване, сподели за Българска телеграфна агенция доцент Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българска академия на науките /НИГГГ-БАН/.

„ Вероятно тази маса от заредени частици, изхвърлени от Слънцето, още през нощта ще доближи до Земята и ще се образува магнитна стихия. Най-засегнатите региони се чака да са тези, които са над 50 градуса географска широчина, а България е под тях и се чака, че у нас геомагнитната стихия ще е от по-слаба степен ”, изясни доцент Трифонова.

Тя сподели, че вследствие на магнитната стихия се чака да има разстройства в навигацията и в връзката на спътниците. Във височина може да има и рентгеново излъчване. Магнитната стихия може да засегне високочестотните сигнали, които се предават, в това число и от мрежите за сателитна навигация (GPS). Много мощна магнитна стихия е имало през този интервал на октомври и през 2003 година, като тя е траяла повече от две седмици, напомни доцент Петя Трифонова.

Според нея сегашната магнитна стихия ще стартира на следващия ден и се чака да продължи няколко дни, като това ще зависи докога ще продължат изригванията на Слънцето. „ Сега сме при започване на цикъла на слънчевата интензивност и би трябвало Слънцето да не е толкоз интензивно. В момента когато Слънцето изригва, това, което изхвърля, като маса, полита към Земята, и по този начин се образува геомагнитна стихия. Очаква се, за последните десетина години, идната геомагнитна стихия да е една от най-силните - да доближи К-индекс 7, който не е от най-високата степен ”, изясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Доц. Трифонова означи, че съгласно медицината, разстройствата, провокирани от геомагнитните стихии, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни положения.

Може да наблюдавате стойностите на локалния К показател, регистриран в България  .  а прогнозата за планетарното поле 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР