Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса

...
Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса
Коментари Харесай

Излиза луксозна биографична книга за актрисата Цветана Манева

Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова благодарение на фамилията, сътрудници и другари на Цветана Манева, измежду които: Явор Милушев, Галин Стоев, Любен Гройс, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Стефан Вълдобрев, проф. Атанас Атанасов, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова и доста други.
Една персонална история през погледа на хората към Цветана Манева, през написани и ненаписани писма, през споделени и несподелени секрети, през общи прекарвания, представления, филми, подиуми и снимачни площадки. Поредица от диалози, които разкриват нейните съкровени мисли и безредици, свързани с живота й, кариерата, приятелите, преподаването, страховете и най-много за изворите на ентусиазъм, което е неделима част от съществуването на всеки човек на изкуството.
***
„ Разговорите ни постоянно са били забавни. Този път продължиха с дни. Преливаха от тематика в тематика и никоя от нас двете не искаше те да завършват. Бяхме две героини, разнообразни, само че свързани, корабокруширали на остров, който в тази ситуация беше домът на Цветана и до момента в който там извън се вихреше океан от проблеми, ние седяхме една против друга и си говорехме за спектакъл. “ – Яна Борисова
„ Тези диалози нямат дата. Имат смисъл. Тази книга е за смисъла и спомените, родени от диалозите с една интелигентна жена. За уроците. И паметта като време-убежище за възприятията. “ – Георги Тошев
На 24 май излиза първокласната биографична книга „ Тя, Цветана Манева “ (изд. Книгомания) от Георги Тошев и Яна Борисова. Изданието е цветно, с твърди корици и обложка, 352 с., включва над 200 фотографии, някои от които се разгласяват за първи път.
Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойност: съдържа три пощенски картички от персоналния списък на Цветана Манева, непубликувани до момента, и неповторим аудиозапис саундтрак с монолог от пиесата „ Тъгата на кралиците “ от Яна Борисова в осъществяване на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров – пиесата „ Облаци ”.
„ Тя, Цветана Манева ” е документално-емоционална биография за пътя на една изключителна българска актриса, разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова благодарение на фамилията, сътрудници и другари на Цветана Манева, измежду които: Явор Милушев, Галин Стоев, Любен Гройс, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Стефан Вълдобрев, проф. Атанас Атанасов, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова, и доста други.
Цветана Манева изиграва над 120 функции в киното и театъра, измежду които „ Мера съгласно мера ”, „ Трудна обич ”, „ Дами канят ”, „ Мечтатели ”, само че в тази нетрадиционна биография от две елементи – „ ГеоргиЦветана ” и „ ЯнаЦветана ” – можем да усетим същинската й същина и финес в размислите й за детските години, професионализма, значимите срещи и хора в живота й (Любен Гройс, Георги Дюлгеров, брачна половинка й Явор Милушев и доста други), фамилията, работата със студентите, духовността.
 Популярната водеща и доктор доктор Неделя Щонова издава дебютната си книга Популярната водеща и доктор доктор Неделя Щонова издава дебютната си книга
Д-р Неделя Щонова е квалифициран доктор, експерт невролог. Има предпазен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е по...
„ Това е една сложна книга, която стартира да се реализира преди 7 години, след което я спряхме. Цветана Манева отхвърли да опише от първо лице живота си, тъй като не обича да приказва за себе си, избира да се потвърждава на сцената, на екрана и посредством идеите, които пази. Тогава се появи концепцията Цветана да се включи в един неприсъствен диалог с значимите хора в живота ѝ. Тогава взехме решение част от значимите хора в живота ѝ да ѝ напишат и да ѝ изпратят едни ненаписани и неизпратени през годините писма, а тя да им отговори със същото ”. Това показа пред БНР журналистът и продуцент Георги Тошев, създател на книгата „ Тя, Цветана Манева ”, написана в съавторство с драматурга Яна Борисова. Едно от най-ценните писма в книгата да вземем за пример е това на писателя Йордан Радичков, а едно от най-личните – на Явор Милушев.
Въпреки редицата награди за гения й, които получава през живота си, Цветана Манева остава сдържана и надалеч от суетата, присъща за артистичните среди. „ Аз съм признателна на ориста, че работих с почтени създатели – сценариста Христо Ганев и режисьорката Бинка Желязкова. Ролите във филмите на Желязкова „ Последната дума “, „ Басейнът “ и „ Нощем по покривите “ изостриха личния ми темперамент, предизвикаха упоритостта ми ”, споделя тя. „ Благодаря на всички, които се взеха решение да рискуват с мен ”.
Всеки от двамата създатели на биографията Георги Тошев и Яна Борисова намират собствен метод в диалозите си към Цветана Манева. А при нея даже и мълчанието и тишината са наситени със смисъл. Дори и двамата да се интересуват от размислите й за тематики като театъра, киното, професионализма, предаността, изкуството, предишното, сегашното и бъдещето, в текста няма да срещнете повтаряне или несъгласие.
„ Две са нещата в седмото изкуство, които ми липсват. Първо, там нямаш опция да поправиш нищо, тъй като мигът, е отлетял, и второ, нямаш контакт с публиката, а тя е мой сътрудник на сцената. Много пъти са ме питали какви усеща изпитвам, когато се виждам на екрана? Доста спорни. Подобни срещи със „ себе си “ ме карат да се хуля, тъй като всичко, което виждам, към този момент е непоправимо. Киното носи доста дивиденти, само че известността не може да бъде единственото влечение в живота. За мен е нереално да бъдеш кинозвезда през днешния ден в България, тъй като ние просто нямаме киноиндустрия ”, споделя актрисата.
Днес Цветна Манева се отдава изцяло на няколко неща: на внуците си – когато е с тях, даже не подвига телефона; на студентите, към които е взискателна, само че е и „ най-добросъвестният медиатор по пътя към фантазиите им ”; на новата пиеса „ Нощта на кралиците ” от Яна Борисова, която ще бъде осъществена на театрална сцена до края на годината.
 Излиза книга за журналиста Милен Цветков Излиза книга за журналиста Милен Цветков
На 19 април се навърши 1 година, откогато обичаният публицист Милен Цветков почина в нелепа злополука в София. Книгата „ 379 дни с...
За създателите
Яна Борисова е един от най-значимите модерни български драматурзи. Нейни творби са поставяни и четени по целия свят. Тя е създател на пиесите „ Малка пиеса за детска стая “, „ Приятно ужасно “ и „ Хората от Оз “, както и на доста други текстове за сцена, гледани от над 200 000 фенове единствено в България. Автор е на романа „ Чудна лятна нощ “.
Георги Тошев е публицист, създател и водещ на поредиците по bTV „ Непознатите “ и „ Другата България, основател и продуцент на „ Преди обед “ и „ Kато на кино “ по bTV. С професионален опит във в. „ 24 часа “, в. „ Дневник “, сп. „ Едно “, сп. „ Лик “, bTV и Българска национална телевизия. Автор е на биографичните книги „ Романът на моя живот “ (за Стефан Данаилов), „ Невена Коканова. Години обич “, „ Георги Парцалев. Хамлет от град Левски “, „ Наум Шопов. Бележки от един живот “, „ Дневници и делници “ (за Татяна Лолова). 
Заповядайте на представянето на биографичната книга „ Тя, Цветана Манева ” (изд. Книгомания) от Георги Тошев и Яна Борисова на 26 май (сряда) 2021 година от 19,00 ч. в спектакъл „ Азарян ”. Специален посетител на събитието ще бъде Цветана Манева.
Събитието се организира със съдействието на спектакъл „ Азарян ”, НДК и Съюза на артистите в България в сходство с предписаните хигиенични ограничения и до изчерпването на допустимите 50% места в театъра. Входът е с предложения, които ще бъдат раздавани на място. Приканваме публиката да носи и свои персонални защитни средства за премиерата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР