Тази година зимуващите птици в България са по-малко от обичайното.

...
Тази година зимуващите птици в България са по-малко от обичайното.
Коментари Харесай

По-малко водолюбиви птици зимуват в България тази година

Тази година зимуващите птици в България са по-малко от нормалното. Това сочат резултатите на национално равнище от годишното среднозимно броене на водолюбивите птици, осъществено от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), както и от районни резултати, които още в понеделник оповестиха от организациите " Зелени Балкани " и " По-диви Родопи ".

Според Българско дружество за защита на птиците, при обработени към 80 на 100 от данните, общата бройка на откритите птици е 247 908. През миналогодишното броене техният брой е бил 361 933 индивида,. Все отново, сдружението не разпознава ясна наклонност, тъй като цитира информацията за 2018 година, когато птиците са били още по-малко - едвам 130 000. Намаленият брой по отношение на предходната година от Българско дружество за защита на птиците изясняват с по-топлото време.

И тази година в националното броене, което се организира от 1967 година насам, вземат участие доброволци от разнообразни институции и природозащитни организации. Екипите са съумели да преброят едвам 3300 огромни белочели и 322 от международно застрашените червеногуши гъски. През предходната година техният брой е бил надлежно 120 000 огромни белочели и 3500 червеногуши гъски.

През март 2017г., тъкмо преди началото на пролетната миграция на типа, в страната е имало 22 000 червеногуши гъски. Червеногушата гъска е международно заплашен тип, който гнезди в тундрата и лесотундрата на сибирските полуострови Таймир, Ямал и Гидан в Русия. Видът зимува по черноморското крайбрежие, като е съсредоточена при езерата край Шабла в България, които са и скъпа зона от " Натура 2000 " за отбрана на птиците.

 Червеногуши гъски
© Любомир Андреев, Зелени Балкани

Червеногуши гъски

На национално равнище систематизираните от Българско дружество за защита на птиците данни демонстрират, че най-многочислени типове птици, зимуващи край водоемите на България, са зеленоглавата патица, елементарната лиска и международно застрашената кафявоглава потапница. Най-много зимуващи водолюбиви птици са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав.

За " Дневник " Георги Дулев заключи наблюденията, осъществени с участници от от " Зелени Балкани " край скъпата зона от " Натура 2000 " за отбрана на птиците край Поморие и край водоемите в Тракия. Според тях най-вече са водолюбивите птици край Поморийското езеро - над 10 000. Следват ги зимуващите край язовир " Овчарица " с към 3 000 птици и язовир " Розов бунар " - към 1500 птици. " Прави усещане извънредно ниската бройка във водоемите навътре в страната, както и отсъствието на гъски. Най-многобройни типове, които наблюдвахме, са огромният корморан и лиската, " споделя Дулев.

Според представителя на " Зелени Балкани " в следствие от топлата зима е и наличието на типове, които по принцип рядко остават да зимуват в България - като лопатарки и черни щъркели, които тази година са наблюдение по микроязовирите в Тракия. Констатирано е даже наличие на типичен мигранти като дребни бели чапли и гривести рибарки на Поморийско езеро.

Преброяването в Източните Родопи е извършено от специалисти и доброволци на на Българско дружество за защита на птиците, фондация " По-диви Родопи и представители на дивечовъден сектор " Студен бунар " край огромните язовири в региона - Студен бунар, Кърджали и Ивайловград. Данните, систематизирани при започване на седмицата от фондация " По-диви Родопи ", са за 4373 броя водолюбиви птици от 22 типа. Най-многобройни са зеленоглавата патица (1524) и кафявоглавата потапница (703), следвани от гларусите и речните чайки. Най-много птици са наблюденията край язовир " Студен бунар " - 3250 индивида.

 Къдроглав пеликан
© Богдан Боев, Българско дружество за защита на птиците

Къдроглав пеликан

Христо Христов от " По-диви Родопи " също изяснява с топлата зима обстоятелството, че броят на зимуващите по Арда птици и видовото им многообразие тази година са по-малки. Интересен факт съгласно него е, че къдроглавите пеликани към този момент обичайно зимуват в язовир " Студен бунар ", където са преброени 34 от тези птици. Тази година за първи път къдроглави пеликани са следени по време на среднозимно броене и в язовир " Кърджали ".

Данни на доцент Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките от доброволческото Коледното броене от 2019 година демонстрират общо 36463 птици от 57 типа. Наблюденията са били извършени край 45 водоема в областите София-град, Софийска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Кюстендилска, Пернишка, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Врачанска, Монтанска и Видинска. Най-многобройни още веднъж са типовете бяха зеленоглавата патица - 13199, следвани от елементарната лиска - 9058 и дребните корморани - 3226 броя. Рекордни числености за интервала от 1996 насам доброволците са записали за огромните бели чапли и черногушите гмуркачи, а междинните бекасини са с най-висока бройка от 2005 г насам. В преброяването към Коледа са се присъединили 25 доброволци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (179)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР