Тази година Япония се очаква да разгърне Cray XC50, който

...
Тази година Япония се очаква да разгърне Cray XC50, който
Коментари Харесай

Япония включва най-новия си суперкомпютър в проект за изследване на ядрения синтез

Тази година Япония се чака да разгърне Cray XC50, който ще бъде най-мощният суперкомпютър в региона на напредналите проучвания на нуклеарния синтез в света. Той ще бъде конфигуриран в Националните институти за квантова и радиологична просвета (QST) и ще бъде употребен за проучване на процеса по синтез на нуклеарните материали и ще подкрепи огромния многонационален план за термоядрен синтез ITER , който би трябвало да бъде приключен до 2035 година

Най-висшата система в Cray XC50 ще бъде обвързвана с швейцарския Национален суперкомпютърен център Piz Daint.

Прочетете още: Направиха боен суперкомпютър, който работи като човек

Над 1 000 европейски и японски откриватели ще получат достъп до системата, която е усъвършенствана за калкулации, свързани с плазмената физика и термоядрената сила. " Скоростта и интегрираната софтуерна среда на Cray XC50 ще усъвършенства инфраструктурата на QST и ще разреши на откривателите да ускорят процесите ", разяснява Мамору Накано от Cray.

Проектът ITER към момента е надалеч от в началото поставените цели и към момента и дума не може да става за пробив, който може да проправи пътя към основаването на комерсиални реактори за термоядрен синтез. Макар че той няма да бъде изцяло приключен до 2035 година, учените се надяват да стартират опитите до 2025 година След като реакторите за термоядрен синтез станат факт, те ще могат да доставят на неограничена сила за човечеството милиони години.

Наскоро от MIT (Massachusetts Institute of Technology) оповестиха, че започват личен план за термоядрен синтез за до 2020 година да имат 200 мегаватов реактор . От института възнамеряват да употребяват новооткрити свръхпроводящи материали и технологии, които могат да основат магнитни полета, четири пъти по-силни от употребяваните сега, които са нужни, за надзор на взривните реакции при нуклеарния синтез.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР