Тази година в столичната 76 детска градина Сърничка в кв.

...
Коментари Харесай

Сензори за въздух и соларни панели ще се инсталират в софийска детска градина

Тази година в столичната 76 детска градина " Сърничка " в кв. " Младост " ще бъдат конфигурирани датчици за премерване на качеството на въздуха, както и слънчеви панели и системи за премерване на разноските за електричество. Това е пилотната фаза на план " Пясъчник за новаторски решения ", по който работи новосъздаденото звено за цифровизация към Столичната община.

Технологичните решения са създадени от две започващи компании - Zekeng и Energomonitor, и ще бъдат финансирани от бюджета на общината с 30 хиляди лева По-голямата концепция е да бъдат генерирани данни, които да послужат за разбори и да се тестват и ползват по-мащабни новаторски технологии в детските заведения. Ако резултатите са положителни, общината може да насочи повече вложения в тези насоки.

" Бюджетът е задоволителен, с цел да се осъществя първообраз или MVP (minimum-viable-product) за задачите на тестването. Столична община възприема към този момент добре откритата процедура от капиталовите фондове - основаване на портфолио от новаторски решения, продължителна поддръжка в имплементацията, оценка на въздействието и осведомен избор за следващи вложения ", разяснява за " Капитал " зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов.

Той изясни, че двете стартъп компании са определени посредством " Методологията за оценка на планове в областта на дигитализацията и интелигентните градски решения ", създадена от интернационален експертен екип на консултантската компания Deloitte и осъществена с поддръжката на Европейската капиталова банка и звено " Проектна информация и финансиране " на Фонда на фондовете. През същата методология ще бъдат оценени още пилотни планове, които могат да се осъществят в къс период в сфери като е-управление, предприемачество и нововъведения, околна среда, обучение и превоз.
Как ще работи
По единия план, за който към този момент има подписан контракт, ще бъдат обезпечени прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени пространства. Системата ще сигнализира при високи равнища на въглероден диоксид и фини прахови частици и ще изпраща данни в действително време, въз основата на които да се вършат разбори. Първите датчици ще бъдат тествани точно в детската градина заради значимостта на тематиката за възстановяване качеството на въздуха там, изясняват от общината.

Вторият план е за възстановяване на енергийната успеваемост в публичните здания. Ще бъдат конфигурирани слънчеви панели за произвеждане на ток, а система, осигуряваща " умни " комунални услуги, ще мери разходването на електричество както от тях, по този начин и от електропреносната мрежа. Планът е в едната постройка на детската градина да бъдат конфигурирани датчици, а във втората - слънчеви панели. Това ще разреши да се направи след това относителен разбор на резултатите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР