Тази година тютюнът от едролистната сортова група „Бърлей започна да

...
Тази година тютюнът от едролистната сортова група „Бърлей започна да
Коментари Харесай

Първият изкупен тютюн скочи до 3.40 лв. килограма

Тази година тютюнът от едролистната сортова група „ Бърлей " стартира да се изкупува по 3.30-3.40 лева./кг. Миналата година цената му беше 3,05 лева./кг, разяснява Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ-2010), за БНР. Тютюнопроизводители от общините Тутракан и Дулово към този момент продадоха първите си количества от новата годишна продукция. Изкупните цени са с 10-15% по-високи по отношение на година по-рано.
По думите на Филев това се дължи на обстоятелството, че качеството на продукцията е с две хрумвания по-добро от миналогодишното. А в основата на тази качествена суровина са удобните климатични условия. „ Това значи по-добро и съответно окачествяване на тютюневата суровина и по-добри изкупни цени спрямо миналата стопанска година, " уверен е той.
Цветан Филев прикани тютюнопроизводителите да бъдат деликатни на изкупните пунктове - да наблюдават както при тегленето на тютюна, по този начин и при окачествяването му, с цел да защитят труда си. „ От конкуренцията сред комерсиалните оператори, която ще се получи поради по-малките количества, и на фона на по-доброто качество - тази обстановка работи в интерес на българските тютюнопроизводители, " изясни той.
Специално в Североизточна България създаденият тютюн от четирите сортови групи се чака да доближи към 2000 тона, което е 20% от общото количество в цялата страна.
Филев напомни, че компаниите, които имат подписани контракти със стопани от този район, са девет. По закон търговците са задължени да преведат парите на производителите до 30 дни от закупуване на тяхната продукция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР