Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори

...
Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите рамкови договори за медицински дейности

„ Тази година би трябвало да бъдат подписани новите национални рамкови контракти за медицински и за дентални действия, които ще бъдат настоящи идващите три години. При подготовката на текстовете, това, на което аз ще държа, е да бъде заложен по-голям финансов запас за лечебните заведения, което значи и за възнагражденията на личния състав. Подходът, несъмнено, не би трябвало да е уеднаквен, доколкото имаме разнообразни равнища на подготвеност на съответните болнични структури, друга кадрова обезпеченост и натовареност “. Това уточни министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в границите на среща, извършена през днешния ден, 16 август, с шефовете на регионалните лечебни заведения в страната. Д-р Меджидиев изясни, че с това е привързан и един от целите на сегашното управление на Министерство на здравеопазването, а точно остойностяването на лекарския и сестринския труд, по която тематика ще работи експертна група с необятно посланичество. Целта е правенето на план на разпоредба, чийто текстове на по-късен стадий да бъдат заложени и в съответните рамкови контракти.

Болничните шефове изрекоха терзания по отношение на хипотетичното понижаване средствата за лечебните заведения по отношение на текстовете на Националния рамков контракт за медицински действия 2020 - 2022, обвързващи приходите на лечебните заведения по Каса с постигнатите равнища на съществени заплати, заложени в Колективния трудов контракт за бранш „ Здравеопазване “. В тази връзка министър Меджидиев уточни, че в до края на тази седмица или началото на идната ще бъде подписан анекс към настоящия НРД, като в тази връзка към този момент са извършени няколко съвещания сред министерството, Българския лекарски съюз и НЗОК.

С анекса ще бъде уредено нарастването на цените на някои клинични пътеки, заплащането за сложена ваксина против COVID-19, издаването на посоки от общопрактикувашите лекари за проучване с бърз антигенен тест, както и осигуреността с интензивни кревати, изясни здравният министър. „ Наясно сме с финансовия запас, с който разполага всяка болница, само че би трябвало да отчетем и инфлацията, увеличението на режийните разноски, тъй че ще се стремим към повече средства за лечебните заведения, само че при повишен надзор. Не се планува понижаване на бюджетите на лечебните заведения, а даже в противен случай – увеличение за последното тримесечие на актуалната година “, беше безапелационен доктор Меджидиев. Той срещна шефовете на регионалните лечебни заведения с целите на Министерство на здравеопазването и настоящото им осъществяване, като фокус беше подложен върху подготовката на системата за възможна по-тежка Коронавирус вълна и насочването на напъните към подобряването на профилактиката и предварителната защита в региона на детското опазване на здравето.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР