Тази година стартирахме около 25 процедури за отдаване на концесии

...
Тази година стартирахме около 25 процедури за отдаване на концесии
Коментари Харесай

Ангелкова: Изпадаме в правен вакуум от януари, летният сезон ще е каша

Тази година стартирахме към 25 процедури за отдаване на концесии и със сменянето на закона изпадаме в юридически вакуум. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, откакто депутатите отхвърлиха предлагането да се удължи срокът за отдаване на концесии по новия ред на Закона за концесиите с две години.

По нейни думи новият ред, който ще влезе в действие от 1 януари 2019 година, изисква написана разпоредба за мониторинга на концесиите, а такава към момента няма, защото е била спряна от Висшия административен съд поради редица открити нарушавания на закона. Това съгласно нея ще провокира " цялостна каша " при ръководството на плажовете и протичането на летния сезон през 2019 година

" Затова предходната година изискахме концесиите за морските плажове да бъдат отвън обсега на Закона за концесиите, тъй като те са със сезонен темперамент. Неслучайно има и специфичен закон за устройството на черноморското крайбрежие. И поради това, че до март месец ние сме длъжни да подготвим сезона и да обявим неохраняемите плажове, надлежно пожелаваме редица незабавни дейности, които да бъдат направени ", разяснява тя. 

Според нея това няма да се случи в точния момент, защото в Закона за концесиите не са заложени експлицитни, а само инструктивни периоди за процедурите по отдаване на концесии, което изцяло ще блокира планирането и работата на Министерството на туризма в тази сфера.

Към момента концесиите за морски плажове се отдават по процедура, произлизаща от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която Ангелкова оцени като изцяло транспарантна поради присъединяване на представители от различни институции в процеса.

" В конкурсната концесионна комисия вземат участие специалисти и представители както от Министерството на туризма, по този начин и на Министерството на финансите, на вътрешните работи, на Министерски съвет ", съобщи тя. 

Предложението беше импортирано сред първо и второ четене в Закона за устройство на територията от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов и изненадващо срещна остра рецензия от ръководителя на съдружния сътрудник на ГЕРБ  " Обединени патриоти " в лицето на Валери Симеонов, съгласно който настоящият сега Закон за Черноморското крайбрежие, по който се раздават концесиите за морски плажове, не подсигурява нито бистрота на документите, нито надзор върху процеса.

" В резултат от настояването за продължение на използването на Закона за Черноморското крайбрежие още две години ще се продължи с раздаването на концесии на мрачно, както е досега. Под директното управление на Министерството на туризма, което държи досиетата с концесиите в една специфична стая с камери, и легендите описват и други престъпни условия към тази необикновено скъпа държавна информация от най-висша степен на секретност ", заяви Симеонов. 

Критика дойде и от редиците на БСП в лицето на заместник-председателя на парламентарната им група Крум Зарков. Той съобщи, че внеслият предложението Данаил Кирилов се държи като " безспорен законодателен терорист ". Зарков добави, че решението е било задоволително дебатирано в края на 2017 година и е време да спре да бъде отлагано неговото приложение на процедура.

В резултат на тези дискусии Данаил Кирилов отдръпна предлагането си, като призова да се запомни кои депутати се изричат срещу. " Оттук нататък идва март месец, идва април месец. Вече ясно ще се разпознава кой е за затворените комплекси, кой е за отворените комплекси или отворената търговия. С това държание даваме причини на министъра за процесуалната му отбрана оттук насетне ", съобщи от трибуната Кирилов.

Пред публицисти Кирилов добави, че оттеглянето е било алегорично, тъй като е видял, че не получава поддръжка. Той разяснява, че Българска социалистическа партия подозират огромен скрит план зад предлагането, а заговорът в действителност се крие в неприемането му. " Сега всички висящи процедури към този момент ще бъдат по друго право и във връзка с всички висящи разногласия ще се приложи различен закон - друг от този, който е бил приложим по време на тяхното осъществяване ", съобщи Кирилов.

Той добави, че следващите стъпки са министерство да направи разбор на висящите процедури и на висящите каузи, като акцентира, че не би се наел да инициира подобна процедура още веднъж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР