Тази година състоянието на пролетна умора при хората се „отлага“

...
Тази година състоянието на пролетна умора при хората се „отлага“
Коментари Харесай

Пролетната умора се отлага. Вижте защо!

Тази година положението на пролетна отмалялост при хората се „ отсрочва “ за април, поради липса на непрекъснато слънцегреене. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив психиатърът доктор Веселин Герев.
" Все още нямаме пролетна отмалялост в класическия й тип, а повода за това е, че към момента няма слънце. Имахме някакъв мини-вариант на пролетна отмалялост преди към 10 дни, когато имаше високи температури за по-дълъг интервал от време. В момента към момента времето е тъмно и това не може да задейства механизма за пролетната отмалялост ", разяснява Герев. Психиатърът изясни, че пролетната отмалялост е физиологично положение, през което минава всеки един от нас, без значение от физическата му интензивност, от метода му на хранене, от неналичието на витамини или от настройките му.
4Причината за това положение е промяната на сезоните и слънцегреенето, което би трябвало да е 3-4 поредни дни и то доста блестящо. Тоест, би трябвало да няма облаци и да има мощно слънце, с цел да се задейства механизмът на синтеза на серотонин в нервната клетка. Серотонинът се синтезира също от светлина и тъкмо тогава, когато се повишават равнищата на серотонин от естествения фактор слънце, се получава тази лека изнемощялост, унесеност и незаинтересованост, която аз назовавам „ арабското успокоение “. Това положение продължава 3-4 дни, най-много седмица, както е при промяната на часовото време. Оттам нататък към този момент човек потегля да получава тонус, жизнеспособност и активност. Пролетната отмалялост е едно физиологично положение, при което имаме конфигурация на душeвността и прекосяване от зимната заспалост към пролетно-летния тонус, жизнеспособност и интензивност. Това положение не може да бъде избегнато. Виждам, че се дават доста глупави препоръки, следването на които вероятно би ни предпазило от пролетна отмалялост – да се пият витамини, да се ядат плодове и зеленчуци и така нататък Всичко това е в областта на пожеланията ", разяснява доктор Веселин Герев.
По думите му чака се хората да усетят пролетната отмалялост към средата на април. " През април се чака да има повече дни непрекъснато слънцегреене, с цел да може да се задейства биомеханичният механизъм в нервната клетка и да се задвижи този психологичен развой ", уточни психиатърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР