Тази година през юни се очаква средната месечна температура в

...
Тази година през юни се очаква средната месечна температура в
Коментари Харесай

НИМХ за месец юни: От 10 до 35 градуса

Тази година през юни се чака междинната месечна температура в Източна България да бъде към климатичната норма, а в Западна – към и под нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22 градуса, по долината на Струма – към 23, за високите полета – сред 17 и 19, а за планините – сред 3 и 12.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 10 и 15 градуса, а най-високите – сред 30 и 35, предвиждат от Национален институт по метеорология и хидрология.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в равнините е сред 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на Струма – сред 30 и 50 л/кв.м, а в планинските региони – от 70 до 130 л/кв.м.

През множеството дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. Температурите ще са по-ниски от нормалните за интервала.

В началото на второто десетдневие се чака интервал с най-вече слънчево време и релативно по-малка възможност за краткотрайни следобедни превалявания. Около средата и през

втората половина от десетдневието още веднъж се покачва вероятността за чести превалявания, съпроводени с гръмотевици на повече места в страната. Температурите ще са близки, само че в по-голямата част от страната към момента по-ниски от нормите.

Изгледите за третото десетдневие са да има по-продължителни интервали със слънчево време в по-голямата част от страната и на по-малко места да има валежи. Засега, по-голяма възможност за синоптични ситуации с превалявания на повече места има в самото начало и към средата на интервала. Температурите ще се покачат и ще са близки до нормите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg