Тази година през декември се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през декември се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Ще завали ли сняг на Коледа

Тази година през декември се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската равнина - 2-3˚, по Черноморието и в най-южните региони - към 4˚, в планините - от минус 8° до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред минус 12° и минус 7°, а най-високите - сред 12° и 17°. Това сочи месечната прогноза на Национален институт по метеорология и хидрология за декември.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните региони - сред 70 и 120 л/кв.м.

Месецът ще стартира със относително студено време. През първите дни вероятността за превалявания е дребна. Към 3-4 декември температурите ще се покачат, ще има забележителна облачност и превалявания, основно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от нормалните. Повишена възможност за превалявания има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за превалявания ще се запазят и при започване на второто десетдневие. Температурите едва ще се намалят и тук-там, основно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните региони, е допустимо за малко дъждът да минава в сняг, без да се образува трайна снежна завивка. Около средата на второто десетдневие вероятността за превалявания е отсносително по-малка, а температурите ще са релативно по-високи. Синоптични ситуации с нараснала възможност за превалявания и намаляване на температурите се чакат към 16-17 и 20 декември.
През третото десетдневие има наклонност за постепенно намаляване на температурите, тъй че да станат по-близки до нормалните. Повишена възможност за превалявания има към 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните региони, Предбалкана и високите полета още веднъж дъждът да минава в сняг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР