Тази година през август детската асамблея Знаме на мира отбелязва

...
Тази година през август детската асамблея Знаме на мира отбелязва
Коментари Харесай

Единство, творчество, красота

Тази година през август детската асамблея " Знаме на мира " отбелязва своя 40-годишен празник. Фестивалът на детското изкуство е по концепция на Людмила Живкова и е подсилен от Организация на обединените нации, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други интернационалните организации. Това е нещо неповторимо по своя план - нова форма на дипломация и съдействие сред страните, само че посредством силата на детското творчество и обединяването на децата от целия свят. Една опция доста хора, закърмени с друга просвета, да схванат, че без значение от разликите съществува общ език на приятелство и взаимност, който е залог и вяра в бъдещето. През 1987 година Организация на обединените нации удостоява " Знаме на мира " със званието " Вестител на мира ".

Днес приказваме за обединена Европа, за приемливост към другите. Но всичко това го имаше, даже в доста по-голяма степен - единен детски свят, още преди 40 години и хазаин бе София.

В първата асамблея вземат участие над 2500 деца от 79 страни. Първоначално е планувана като еднократна демонстрация, само че заради големия интерес е взето решение да е на три години. До 1989-а има общо четири издания на фестивала. Най-големите български създатели се включват в неговата подготовка.

Спомням си с какво неспокойствие ходех на деянията. Не единствено на първата, само че и на идващите асамблеи. Един хубав и цветен свят. Рецитали, концерти, демонстрации, маскаради. В тези дни светът беше в София. Светът на децата.

Ходил съм през годините неведнъж на мемориалния комплекс " Камбаните " в едноименната околност в София. Това е признакът на асамблеята. Камбани от целия свят, които се бият единствено от деца. Знаете ли каква мощ има в такива камбани, звънящи от детска ръка?

След това пристигнаха " измененията " и всичко се промени. Най-вече мисленето на хората. Какво единение, какво творчество, каква хубост... Егоизъм, издигане в фетиш на парите и материалното, изкуствените и много принизени стандарти за " хубост ".

Поздравления за Евгения Живкова, че през 1999 година възвърне асамблеята и от този момент поддържа пламъчето й живо. Глътка вяра в този прекомерно нерешителен, недодялан и разграничен свят.

Глътка вяра и в живота на нашите деца. Които прекомерно рано се сблъскват с действителностите на живота и единството, творчеството и хубостта се трансформират в сменени понятия.

И никакви модерни планове, чиято съществена цел е асимилиране на средства, не могат да стъпят и на дребното пръстче на асамблея " Знаме на мира ".

Днес против парк " Камбаните " е повдигнат Бизнес парк. Каква подигравка! Обаче съм сигурен, че никой не може да спре звъна на детските камбани. И вярата в единството, творчеството и хубостта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР