Тази година предстои реставрация на най-старата сграда в град Бургас,

...
Тази година предстои реставрация на най-старата сграда в град Бургас,
Коментари Харесай

Започва реставрация на най-старата сграда в Бургас

Тази година следва реституция на най-старата постройка в град Бургас, издигната през 1872 година Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от някогашния кмет Димитър Бракалов, оказал помощ доста за одобряването на Бургас като център на Югоизточна България след Освобождението, оповестява община Бургас.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената непокътната в по този начин наречения Цариградски жанр. Днес тя е архитектурен монумент на културата. За последно е реставрирана в интервала 1976 - 1981 година Именно тогава в къщата, била преди този момент учебно заведение и хотел, е настанена етнографската експозиция.

С днешна дата Община Бургас и управлението на Регионален исторически музей - Бургас приготвиха в съдействие и съумяха да защитят първокласен план за реституция и още по-голяма социализация на парцела, който ще се реализира с европейско финансиране. Преди това две години лишиха съгласувателните процедури с НИНКН.

" Целта на плана е Етнографският музей да се трансформира в една още по-търсена дестинация за посещаване в сърцето на Бургас ", сподели кметът Димитър Николов.

Предвидено е цялостно реновиране на двата етажа на къщата и възобновяване на оборудването вътре. Музеят ще се снабди с в допълнение фондохранилище. Ще бъде градивно укрепено каменното стълбище, към което ще се инсталира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата постройка, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се построи нов плочник, ще се инсталира нова ограда.

В двора ще бъдат разположени две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В плана е заложена дребна сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а обичаното на доста бургазлии етнографско кафене ще бъде актуализирано. Предвижда се в менюто му да влязат обичани специалитети на българина от края на 19-и век.

По този метод се отваря опция за целогодишно предложение на образования за млади занаятчии, за образуване на забавни събития онлайн и всичко това да притегли повече хора на всякаква възраст да посещават освен музейната експозиция, само че и хубавия отзивчив двор в най-централната част на Бургас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР