Тази година Панаирът на солта няма да се състои на

...
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на
Коментари Харесай

Панаирът на солта тази година ще се състои в Морската градина в Бургас

Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това оповестиха от Българската фондация " Биоразнообразие ".

Екипът на LIFE проектa " Лагуната на живота " ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, актьори, вкусна храна и питиета ще показа другите " лица " на солта от Атанасовското езеро.

В шатрата на плана ще могат да се открият всички типове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характерности.

На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват другите усети на солта. Ателието е част от дейностите по плана #ТвоятаХрана за понижаване на питателните боклуци от семействата.

В кулинарната работилница ще бъдат показани както добре познати, по този начин и непредвидени приложения на солта в кухнята. Работилницата е безвъзмездна, само че местата са лимитирани до 20, тъй че се постанова авансово записване на адрес:.

Инициативата " Твоята храна " насочва публичното внимание към казуса с питателните боклуци и екологичните , обществените, икономическите аспекти на локално и световно равнище, свързани с това. Разпространява познания и умения за понижаване на разхищението на храна в семействата посредством осведомителни материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се извършва от фондацията " Биоселена " и е съфинансиран от Европейския съюз.

Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на другите й типове , както и прожекция на иранската кулинарна комедия " Пастаряни " /7 август/ и кино лентата на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио " Средиземноморие ".

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър образец за симбиозата сред индивида и природата. Превърнато при започване на предишния век в промишлена зона за рандеман на сол, през днешния ден езерото е скъпа предпазена територия, която има освен икономическа, само че и висока екологична, обществена и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се създава българска сол за нашата софра. Интересно е, че развиването на обичайния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като скъпа естествена територия. Процесът на солодобив там е доста комплициран и муден, и зависи напълно от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за към четири месеца и " бялата беритба ", или нейното събиране, стартира при започване на август.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР