Тази година отбелязваме 30 години от изпращането на първия SMS!Първото

...
Тази година отбелязваме 30 години от изпращането на първия SMS!Първото
Коментари Харесай

Първият SMS, изпратен някога, е...

Тази година означаваме 30 години от изпращането на първия SMS!

Първото текстово известие във типа, който познаваме през днешния ден, е изпратено на 3 декември 1992 година, когато 22-годишният програмист на Sema Group Нийл Папуорт взема решение да тества нова технология за мобилния оператор Vodafone.
               

Преди година SMS-ът бе продаден на търг за 107 000 евро. Купувач, поискал анонимност, съумя да се пребори за него по време на наддаването в аукционна къща " Агют " в Краткото известие беше продадено от Vodafone, а средствата  дарени на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

Текстът на известието е напълно къс – написа Merry Christmas ( “Весела Коледа ”). Първоначално SMS е можело да се изпрати единствено от компютър, а едвам по-късно става допустимо да се написа от мобилни устройства. Така инженерът изпраща първия SMS, като към момента се спори до кого е бил адресиран той – съгласно някои е бил за тогавашния шеф на Vodafone Ричард Джарвис, съгласно други е получен от сътрудник на Нийл по време на коледното празненство на компанията.
               

Дълги години обаче тази форма на другарство е била подценявана – хората толкоз били привикнали да приказват по, че мобилните оператори не смятали за нужно въобще да вкарват услугата. Едва през 2000 година, доставчиците разрешават на клиентите си да изпращат SMS до хора от други мобилни мрежи. Така функционалността почнала да набира известност най-много измежду по-младите хора, които го приели като икономисване на време и в допълнение улеснение.
               

Любопитна е технологията, посредством която се случи продажбата – NFT, относително нов феномен от света на блокчейна. Технологията разрешава цифрово произведение на изкуството или различен актив да се снабди с документ за благосъстоятелност, който се вписва в компютърния му код. Така на процедура се купува и продава благосъстоятелност с цялостната сигурност, че творбата е неповторимо.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР