Тази година никой нямаше възможността дa пътува толкова, колкотo му

Тази година никой нямаше възможността дa пътува толкова, колкотo му ...

Защо да не спираме да планираме пътувания.


Тази година никой нямаше възможността дa пътува толкова, колкотo му сe иска. Независимо дали говорим за планирани ваканции или пътуване по бизнес, пандемията от COVID-19 успя да осуети плановете ни, да анулира резервациите и да ни остави у дома на дивана с мечтите за някоя любима дестинация.

Човекът е човек, когато е на път и да пътуваме ни е генетичнo заложено. Пътуването е необходимост, а не лукс, както си мислят някои. Затова е важно да не се отказваме от него напълно, въпреки сложната ситуация в световен мащаб.

А най-малкото, което можем да направим за себе си, е да планираме така желаното пътуване. Дори без конкретна дата за заминаване и направени резервации, за които после да се чудим как да си върнем парите.
Снимка 496735

Според психолози, самият процес на планиране на пътуванията има не по-малък положителен ефект върху психичното ни здраве от тях самите. Причината е, че очакването на преживяването ни прави истински щастливи и ефектът е по-голям от очакването на някаква материални придобивки например.

Това се дължи и на факта, че след пътуването ще имаме много повече какво да разказваме, отколкото за някоя покупки, ще сме по-желани събеседници. Изследване от 2002 г. доказва, че хората са най-щастливи, когато имат планирана ваканция. А във времена като днешните, тя ни доставя още по-голямо удоволствие, защото е още по-желана и необходима.
Снимка 496736

Планирането на пътувания също ни дава теми за разговор в скучното ежедневие, а междувременно подпомага и оптимистичното мислене. Винаги една част от мислите ни са в миналото, а друга - в бъдещето. Затова е добре в тези за предстоящото да има положителен момент, какъвто е едно приключение например, предава .

Друга причина, поради която пътуванията ни носят такова голямо удоволствие е, че те имат начало и край. Но ние се опитваме всячески да удължим удоволствието от тях, затова започваме да се вълнуваме истински още с избора на дестинация и продължаваме след това с разказите за преживяното.
Пътуванията, багажът и защо ни е трудно да го разопаковаме
Защо ни е трудно да разопаковаме багажа след пътуване

Не е просто мързел

Така в известен смисъл насладата от пътуването започва още с началото на неговото планиране. Някои хора дори нарочно избират по-далечна дата, за да могат да я удължават. А колкото повече знаем за едно място, преди да го посетим, толкова по-силно можем да мечтаем за него. И всичко това е едно истинско удоволствие, от което в никакъв случай не бива да се лишаваме, независимо какво се случва около нас.

Източник: lifestyle.bg