Тази година международната инициатива “Европейска нощ на учените обедини учени,

...
Тази година международната инициатива “Европейска нощ на учените обедини учени,
Коментари Харесай

Ученици, студенти и преподаватели от Пловдив се включиха в ...

Тази година интернационалната самодейност “Европейска нощ на учените ” сплоти учени, възпитаници, студенти и преподаватели, като показа научни достижения и проучвателен планове за да увеличи интереса на младежите към научна и изследователска кариера. 

Като обичаен сътрудник на самодейността Центърът по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) се свърза с преподаватели, студенти и възпитаници от Пловдив, които интензивно взеха присъединяване в научни опити благодарение на откривателите от Центъра. Десетки младежи бяха първите гости в модерната постройка на ЦРСББ и имаха опцията да се срещнат с учени на Центъра, да обсъдят благоприятни условия за научна кариера и директно да вземат участие в научни опити, които екипът на Центъра беше подготвил. Обсъдено беше бъдещо съдействие сред откривателите на ЦРСББ и преподавателите в образователните заведения за взаимни начинания, с които да се обогати образованието на младежите в региона на естествените науки и да се увеличи тяхната осведоменост за опциите, които научната кариера в България може да им даде.



В два следващи дни учените от ЦРСББ ангажираха възпитаници, студенти и техните преподаватели в научни опити, просветителни лекции и демонстрации на инсталация. Наблюдение на разнообразни микроорганизми под микроскоп, уединяване на ДНК от ягоди и ябълки в домашни условия, демонстриране действието на ензима каталаза в картофи, установяване съществуването на белтък и скорбяла в хранителни артикули бяха част от опитите, които участниците направиха независимо под управлението на откривателите.



“Инициативата “Европейска нощ не учените ” се организира годишно в над 25 европейски страни и в нея взимат присъединяване над 250 научни центрове, университети и учебни заведения. Кампанията има за цел да разкрие пред обществеността непознатите страни от живота и работата на научните откриватели и да разкрие приноса на науката за стопанската система и обществения живот във всяко общество. Инициативата сполучливо преодолява предразсъдъците, че научната специалност е нереална и не е обвързвана с нашето всекидневие. Благодарение на самодейността, ние положихме основата на бъдещи партньорства с учебни заведения и университети, с помощта на които ще можем интензивно да ангажираме младежите в научна активност и да покачваме техния интерес към научна кариера освен в България, само че и по целия свят ”, акцентира ръководителят на администрацията на ЦРСББ и координатор на акцията в Пловдив доцент Весела Казашка.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР