Тази година качествената хлебна пшеница, произведена у нас, е 93%.

...
Тази година качествената хлебна пшеница, произведена у нас, е 93%.
Коментари Харесай

Тодор Джиков:Българският потребител ще яде качествен хляб, произведен от хубава българска пшеница

Тази година качествената хлебна пшеница, създадена у нас, е 93%. Българският консуматор ще яде първокласен самун, създаден от хубава българска пшеница, съобщи зам.-министърът. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Внесеното количество украинско зърно у нас е 8000 тона, което е незначително количество на фона на създаваното у нас, уточни той.

Основният проблем за българските зърнопроизводители е вносът на слънчоглед от Украйна. Той изясни, че украинската страна е излязла с данни, съгласно които към 6 милиона тона продукция, която се съхранява в складовете, на процедура към този момент няма къде да се съхранява. „ Борсовата стойност на слънчогледа сега е към 1300 лв., а действителната цена, на която се продава украинският слънчоглед, е към 1000 лв. сега в България ", означи Джиков.

Българските хранилища за слънчоглед имат потенциал от към 16 милиона тона. В момента в българските хранилища има към 4 милиона тона пшеница и към 1,5 милиона тона слънчоглед, който е украински и български, изясни заместник-министърът на земеделието. Той изясни, че Министерство на земеделието е поискало от Европейска комисия използването на мярка за частно депозиране на слънчоглед и пшеница, с цел да няма проблем със съхранението на зърното в България.

Той съобщи, че не е осведомен с информацията, че БАБХ е укрила проби на инфектирано украинско зърно на Консултативния съвет по зърното, само че в случай че има подобен случай. „ Това е доста сериозен сигнал. Аз съм сигурен, че още в понеделник аз съм сигурен, че персонално министърът ще разпореди да се стигне до истината какво се е случило и има ли такава обстановка на прикрита проба ", безапелационен бе Джиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР