Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата

...
Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата
Коментари Харесай

Антон Златанов: Имаме рекорден мигрантски натиск, достигахме 1500 души недопуснати за денонощие

" Тази година имаме рекорден мигрантски напън. Има нарастване по отношение на предходната година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са към 500 недопуснатите за денонощие с помощта на затегнатите ограничения и положителната съгласуваност с турските ни сътрудници. Това е голяма численост хора ", сподели пред основен комисар Антон Златанов, шеф на Групово дело „ Гранична полиция “.

Той акцентира, че България механически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се чака да бъде чисто политическо. Австрия, която постанова несъгласие на България и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредност от политически совалки.

" Миналата седмица беше министъра на външните работи във Виена, пътувах и аз, след това заместител министъра на вътрешните работи, следва и министър председателят да отиде на 4 октомври. Нямаме разлики с сътрудниците от Австрия чисто професионално за защитата на границите. Явно решението би трябвало да е политическо ", сподели още гл. комисар Златанов.

" Аз видях няколко забавни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едвам 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - от там 75 - 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път настрана не е единствено през България. Статистиката на Австрия демонстрира, че предходната година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в страните, през които са минали до там, не са били хванати. Тази година досега са 43 000 души. Тоест имаме прогрес по професионалните аспекти ", добави Златанов.

Шефът на " Гранична полиция " съобщи, че съвсем всеки ден има рискови произшествия на границата - преследвания, непокорство на водачи на моторни транспортни средства, пренасящи мигранти.

Той акцентира, че е праволинеен във връзка с сътрудници, изпълняващи недобросъвестно дилемите си или злоупотребяващи със служебното си състояние.

" Миналата седмица заловихме наш сътрудник, чиновник на гранична полиция, съдействуващ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден наоколо до граничната зона в случай, че работи в София. Не е бил самичък. Нямаме никаква приемливост към такива прегрешения. Няма канали с държавна поддръжка по този мотив ".

" Готови сме да влезем напълно в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и инспекции и всичко е наред. При въздушните граници да вземем за пример можем да работим по шенгенските способи и правила още от на следващия ден. Един път би трябвало да се изясни какво следим. Стоим доста добре по три индикатора. Ограда, механически уреди зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдаване и човешки фактор ", добави Златанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg