Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но

...
Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но
Коментари Харесай

Ето как трябва да се заплаща трудът по празниците

Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, само че по тази причина пък 31 декември ще е работен ден. Официални празници са 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември. Почивен ще бъде и 1 януари – Нова година.
При работа през празничните дни на служителя се поставя в допълнение заплащане. При 8-часова работна седмица и трудов контракт, надницата и изключителният труд се умножават по две. Така, служащият получава до 400% повече, тъй като е работил на формален празник.
„ Върху тази по-висока отплата има налози и осигуровки, които в естествен работен ден се дължат върху надницата ни, в почивен са върху сумата умножена по две или четири. На празник се заплаща най-малко двойна отплата, без значение по какъв начин се регистрира работното време”, съобщи пред камерата на БТВ Дина Христова от Главна ревизия по труда.
Христова изясни, че при сумирано отчитане, когато празничните дни се падат работни по график, за този ден не се заплаща ексклузивен труд и спомагателното възнаграждение е до 200%. „ Извънредният труд в празнични дни, когато не е в хипотезата на сумирано отчитане на работното време, би трябвало да бъде избран със заповед. Работниците би трябвало авансово да знаят, най-малко 24 часа по-рано, че те ще работят на този ден”, добави Христова.
В сферата на услугите и индустрията най-често се употребява сумираното отчитане на работното време. Христова уточни, че по празниците няма сигнали против неточни работодатели.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР