Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма

...
Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Има 500 случая със салмонелна инфекция през 2019 г.

Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна зараза, няма внезапно завишаване. Това заяви проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания в ефира на Нова телевизия.

Според него повода за по-малкия брой болни е както поради термичната обработка на месото, по този начин и поради консервантите в храните, внезапно са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе във връзка информацията, че на българския пазар има най-малко 100 кг пилешко със салмонела.

Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става рискова, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в ледник, а на топло, добави специалистът.

Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, рискова е и за бременни дами.

Той изясни, че пилешкото даже и да има малко количество, в случай че е добре сготвено, няма заплаха за консумиращия.

" Фирмите в случай че създадат термичнообработен салам, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В чорба в никакъв случай не може да остане, в случай че е вряла ", добави Катранджиев, изясни, че пушеното месо крие риск.

" Никой не може да изясни какъв брой пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не позволяваме до храната на българина такива неща ", сподели той.

Все отново Кантарджиев изясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това специалистът предизвести, че при консумация на артикули като език, мозък и така нататък би трябвало доста добра термична обработка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР