Тази година грипният вирус се разпространява в Европа с много

...
Тази година грипният вирус се разпространява в Европа с много
Коментари Харесай

ECDC предупреждава за тиундемия - грип и коронавирус

Тази година грипният вирус се популяризира в Европа с доста по-бързи темпове от предходната, което поражда опасения за допустима двойна зараза (т.н. „ туиндемия " ) от грип и ковид. Това заяви " Ройтерс ", базирайки се на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC).

Миналата зима грипният вирус съвсем е липсващ заради рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, само че в този момент циркулира доста по-активно заради облекчаването на антивирусните ограничения.

Броят на пациентите с грип в отделенията за интензивно лекуване в лечебните заведения в Европа нараства непрестанно, като през последната седмица на 2021 година доближава 43. Това е доста по-малко от 2018 година, когато същата цифра надвиши 400, само че повече от 2020 година, когато през целия декември в интензивното поделение е имало единствено един човек с грип.

Бързото повишаване на броя на инфекциите може да докара до извънредно дълъг грипен сезон, който да продължи и през лятото. Такова е мнението на основния специалист по грип в ECDC Паси Пентинен.

" Ако стартираме да отменяме всички ограничения, доста се тормозя за грипа в тази обстановка, защото отдавна в Европа съвсем нямахме грипна циркулация. Възможно е да се отклоним от нормалните сезонни модели ", сподели той.

Според данни, оповестени от Министерството на здравеопазването на Франция предходната седмица, три района, в това число Париж, към този момент са изправени пред грипна зараза. В страната са регистрирани 72 тежки случая на грип с 6 смъртни случая.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР