Тази година EY Bulgaria организира седмото издание на конкурса CFO

...
Тази година EY Bulgaria организира седмото издание на конкурса CFO
Коментари Харесай

Как се промени ролята на финансовия директор и защо да се включите в конкурса CFO of the Year 2022

Тази година EY Bulgaria провежда седмото издание на състезанието CFO of the Year. Как решихте да стартирате състезанието и какви са изгодите от него?
Като интернационална компания, която дава финансови услуги и съвещания на бизнеса, ние всекидневно работим с финансовите експерти. За страдание те са по-малко познати в обществото. А е добре да има схващане, че финансовият шеф има голям принос за триумфа на всеки един бизнес и че финансовата специалност дава доста положителни благоприятни условия за развиването на един младеж.

За нас беше значимо да създадем състезанието за финансов шеф на годината (CFO of the Year) като конгрес, който да отличава положителните практики в специалността, да предизвиква професионалното развиване на финансовите експерти и да нарежда специалността на финансиста като атрактивна, забавна и съвременна, каквато в реалност е.
В последните години доста се приказва за огромна смяна в ролята на финансовия шеф от оперативна в стратегическа. Какви са качествата, които би трябвало да има един добър CFO (Chief Financial Director)?
Наистина през последните години специалността на основния финансов шеф претърпя еволюция и последователно се разви от действен надзор на финансите и отчитане на финансовите резултати до стратегически сътрудник и мотор на бизнеса. Днес приказваме доста повече за стратегическата роля, тъй като с развиването на технологиите огромна част от работата на финансистите е покрита от разнообразни софтуерни стратегии. Финансовите експерти би трябвало добре да познават опциите на технологиите, да могат да проучват данните и на база на тях да подкрепят със препоръки както изпълнителния шеф, по този начин и функционалните отдели в една компания като продажби, маркетинг, човешки запаси, произвеждане.

Ключово е и разбирането на бизнеса на компанията и приноса, който всеки един отдел има за реализиране на общите цели. Той би трябвало да комуникира елементарно и да превежда езика на финансите на езика на бизнес задачите на организацията и през цифрите да споделя опциите и бъдещето на бизнеса.
Реклама
И не на последно място, положителният финансов шеф би трябвало да има добър екип зад себе си, да сплотява и да основава среда, която да стимулира и в която всеки се усеща на мястото си и работи по планове и задания, които харесва.
Какъв съвет бихте дали към един предстоящ финансов шеф?
Преди да стане финансов шеф, един финансов експерт минава през разнообразни стадии на развиване. В EY съм следил развиването на доста сътрудници, защото чрез нашата работа ние сътворяваме условия за " създаване " на финансови експерти. Много млади сътрудници натрупват богат професионален опит от разнообразни промишлености като инспектори, получават познания и интернационално приета счетоводна подготовка, като ACCA (Association of Chartered Certified Accountants, United Kingdom) и последователно стартират да израстват като финансови експерти и отвън EY. Това, несъмнено, не е единственият път. Oсобено в съвремието ни опциите за придобиване на интернационална счетоводна подготовка към този момент не са обвързани със наложително икономическо обучение преди този момент.

Но при всички случаи фундаментални остават желанието да учиш и да трупаш опит, както и развиването на чисто личностни умения - комуникативност, аналитичност, показване на хрумвания, умеене за работа с разнообразни хора и екипи. Моят съвет към младите е да намерят собствен наставник, от който да учат и да не се пестят. Едно в допълнение изпитание през днешния ден може да им отвори нова врата на следващия ден.
А какво бихте посъветвали всеки финансов шеф, който счита да се кандидатира в състезанието CFO of the Year 2022?
Бих ги окуражил да се включат в състезанието и при подготвянето на кандидатурата си да не бъдат скромни. Да слагат фокус върху техния персонален принос във връзка с развиването на компанията, на техния екип, на нововъведенията и процесите, които са въвели. Без значение дали кандидатства финансов експерт с дълготраен опит, или подобен, който занапред се развива в специалността си, сигурен съм, че когато човек прави работата си с готовност и пристрастеност, постоянно има значителен принос, който може и би трябвало да споделя. Бих ги насърчил също да показват опита си допълнително от една категория, с цел да имат опция да покажат повече от своите триумфи. Процесът по кандидатстване е оптимално улеснен точно с цел да дадем опция претендентите да се концентрират върху наличието на кандидатурата си.
Реклама CFO of the Year 2022 се организира с медийната поддръжка на в. " Капитал ". Срокът за кандидастване бе продължен и кандидатури могат да бъдат подавани до 21 октомври в това число. Пълна информация за събитието можете да намерите на, а тук можете да зададете своите въпроси за състезанието: ; 02/8177100 Свързани публикации Хората, софтуерните платформи и партньорствата трансформират метода на работа на финансовата функционалност 12 септември 2022, 00:00 Устойчивото развиване на фирмите зависи значително от финансовите им шефове 15 август 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР