Тази година, Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит

...
Тази година, Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит
Коментари Харесай

Тестват безплатно за ХИВ и хепатит в Монтана, вижте кога и къде

Тази година, Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит и обичайния първи стадий от Националната АНТИСПИН акция ще се организира сред 1-9 декември и ще акцентира на значимостта на интегрирания метод при скрининга за ХИВ, хепатит В, хепатит С и инфекциите, излъчени по полов път. Повишаване на осведомеността, достъпа до предварителна защита, безвъзмездни проучвания и навременно лекуване са в основата на посланието на проведените действия и акции на РЗИ – Монтана.
Инфекциите с ХИВ, хепатит В и хепатит С към момента съставляват съществени провокации за публичното здраве,  изискващи координирани и поредни дейности от страна на институциите, медицинския и неправителствен бранш. Късната диагностика на тези болести съставлява евентуален риск от по-нататъшното им разпространяване, поява на съпътстващи болести и увеличени разноски за здравни грижи.
Факт е, че хората над 50 години са с нараснал риск да са инфектирани с хепатит, а гей мъжете са по-уязвими към възпаление с ХИВ и полово портативни инфекции.
В Националната АНТИСПИН акция ще се включат: БМЧК, здравни и просветителни посредници, услуги, ориентирани към  превенция и поддръжка на уязвими групи и лица в риск.
Планирани мероприятия: осъществяване на образования за повишение информираността на популацията за предварителна защита от заразяване със СПИН/ХИВ, СПИ и хепатит на 01.12.2022г. измежду възпитаници на ПГГСАКН „ Проф. арх. Стефан Стефанов “ – Монтана и гратис проучване за ХИВ и хепатит; осъществяване на образования за повишение информираността на популацията за предварителна защита от заразяване със СПИН/ХИВ, СПИ и хепатит на 01.12.2022г. измежду рискови групи в кв. „ Огоста “ – Монтана и гратис проучване за ХИВ и хепатит; осъществяване на образования за повишение информираността на популацията за предварителна защита от заразяване със СПИН/ХИВ, СПИ и хепатит на 02.12.2022г. измежду рискови групи в кв. „ Кошарник “ – Монтана и гратис проучване за ХИВ и хепатит; осъществяване на образования за повишение информираността на популацията за предварителна защита от заразяване със СПИН/ХИВ, СПИ и хепатит на 05.12.2022г. измежду възпитаници на ФСПГ „ Васил Левски “ – Монтана и гратис проучване за ХИВ и хепатит; осъществяване на образования за повишение информираността на популацията за предварителна защита от заразяване със СПИН/ХИВ, СПИ и хепатит на 07.12.2022г. измежду рискови групи в кв. „ Раковица “ – Берковица и гратис проучване за ХИВ и хепатит;
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР