Тази година бившият директор на ЦГМ Христиан Петров беше избран

...
Тази година бившият директор на ЦГМ Христиан Петров беше избран
Коментари Харесай

Румяна Милова ще ръководи Центъра за градска мобилност на София

Тази година някогашният шеф на ЦГМ Христиан Петров беше определен за общински консултант и влезе в съвета от листата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

© Юлия Лазарова Едно от най-ключовите общински сдружения на София - Центърът за градска подвижност, остана без шеф след локалните избори, защото Христиан Петров избра да бъде общински консултант от групата на ГЕРБ. Формално той бе освободен от служба на днешното съвещание на Столичния общински съвет (СОС), на което тематиката за бъдещото ръководство на ЦГМ още веднъж стана гореща.

Сега съветът на шефовете на сдружението е определил за краткотрайно изпълняващ длъжността Румяна Милова, която управлява дирекция " Паркиране и гаражи " от най-малко четири години. Управлението на Милова обаче може да продължи несигурно дълго, тъй като Столичният общински съвет (СОС) занапред ще образува комисия, която да приготви правила за избор на нов шеф и по-късно ще се започва самата процедура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коя е Румяна Милова?

Това не е първият път, в който Милова ще управлява ЦГМ. Преди повече от три години тя зае мястото на тогавашния шеф Симеон Арнаудов, откакто той подаде оставка. Името ѝ обаче попада в одитния отчет на Сметната палата от 2016 година, в който се споделя, че е заемала длъжността шеф без подписан контракт , което опонира на Търговския закон.

Според самостоятелния общинския консултант Борис Бонев тя обаче " е потвърдила, че няма качествата " за управителния пост. " Основната причина е, че под нейно управление паркирането в София продължава да се прави не за контролиране, а за събиране на пари. След като тя дава отговор за паркингите и гаражите, следва да отговори за какво откогато има зони, не е издигнат нито един многоетажен паркинг или гараж с пари от тези зони. Следва да отговори за какво се постановяваше да се вършат репортажи по медии, с цел да се затворят дупки и пропуски в наредбите за паркиране, поради които извършители не можеха да бъдат глобявани от чиновниците на ЦГМ ", разяснява той пред " Капитал ".

В очакване на промяната

Бонев напомни още досегашните проблеми в ЦГМ и изиска новото управление да бъде определено с конкурс и ясни обществени цели, а не " да се събудим един ден и да забележим в отчета имената на шефовете ".

Той предложи и да бъде предоставен нов одит за активността, който да покаже и кои рекомендации от тези на Сметната палата от 2016 година са били осъществени. В отговор Христиан Петров съобщи, че всички те са били изпълнени.

Това е правилно за тези, които са дадени директно на ЦГМ - съгласно отчета с резултатите от осъществения надзор сдружението е изпълнило четирите рекомендации. От останалите 9, отправени към Столичния общински съвет и кмета на София, обаче не са изпълнени 5. Те са и с най-голяма значимост - като да вземем за пример да се постановат наказания на транспортните оператори, които не извършват отговорностите си да показват доклад за жалбите на пасажери и решенията по тях, както и да се проучват аргументите за дефицита на средства за разплащането на " Транспортната задача ".

Николай Стойнев от ГЕРБ изясни, че общинският съвет " има поради " рекомендациите на Сметната палата, само че в този момент не е верният миг да се дискутира тази тематика. Той съобщи, че от идната сесия може да се водят диалози за сформирането на комисия за процедура по желание на членовете на съвета за шефовете. Сега такава следва за множеството общински сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР