Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни

...
Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни
Коментари Харесай

Първите саблеклюни кацнаха в Поморийското езеро

Тази година астрономическата пролет съответства с идването на първите саблеклюни в лагуната на Поморийското езеро. Днес по време на мониторинг бяха следени към 30 птици, заяви Радостина Ценова от Българската фондация " Биоразнообразие ", представена от Българска телеграфна агенция. 

Саблеклюнът е един от значимите типове за солените лагуни, заради характерните му екологични особености и тясна обвързаност към солените водоеми, в които намира желаната си храна от разнообразни безгръбначни. След Атанасовското езеро в Бургас, Поморийската лагуна е втората по значителност зона в България за гнезденето на типа.

Саблеклюнът е предпазен тип на национално и интернационално равнище. За страдание, като множеството дъждосвирцови птици, търпи съществено понижение заради загуба на подобаващи местообитания, уточни Ценова. Тя сподели, че орнитолози са следили и двойка стридояди върху новата дървена платформа в Поморийското езеро.

Стридоядът е тип, който рядко гнезди в България и предходната година беше доказано сполучливото му размножаване в Поморийската лагуна, изясни Ценова. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР