Тазгодишното Открито първенство на Австралия ни поднесе редица оспорвани битки

...
Тазгодишното Открито първенство на Австралия ни поднесе редица оспорвани битки
Коментари Харесай

Новак Джокович срещу Стефанос Циципас - анализи, очаквания и коефициенти

Тазгодишното Открито състезание на Австралия ни сервира редица оспорвани борби и трагични обрати, само че след две седмици първокачествен тенис последните двама оживели са Новак Джокович и Стефанос Циципас. Предстоящият край посред им ще бъде с голям залог, защото в него ще се реши кой ще оглави международната класация в понеделник, а също по този начин завършекът му ще означи дебютен " мейджър " трофей за гърка или 22-ра купа от Шлема за сърбина, с която би изравнил Рафаел Надал по този индикатор.

Досега двамата финалисти са непобедени в хода на 2023-та година, само че някой от тях ще би трябвало да се раздели с съвършената си серия, а дано с вас да поразсъждаваме какви ще бъдат най-хубавите тактически решения за двамата играчи, в случай че желаят да се поздравят с триумфа.

Съперничество

Двамата балканци са се изправяли общо 12 пъти един против различен, като салдото е в интерес на някогашния №1, който води с 10:2 в директните им дуели. Първата им среща датира от 2018 година на Мастърс конкуренцията в Торонто, когато гъркът към момента не е навършил 20 години и се намира на 32-рата позиция в ранглистата, само че това не му попречва да надделее над именития си конкурент след трисетова борба. Вторият триумф на сегашния международен №4 идва още веднъж на твърди кортове - този път година по-късно на Мастърса в Шанхай. Оттогава насам обаче Ноле е безусловно безукорен в конфликтите си с Циципас и се намира в серия от 9 следващи победи.



Любопитен факт е, че съперник на гърка в единствения му край дотук в шампионатите от Големия шлем бе точно Новак Джокович, който в конфликта за купата на Ролан Гарос 2021 съумя да реализира поврат от 0:2 до 3:2 сета, с цел да вдигне втори трофей във френската столица.

Предимствата на Новак Джокович и какво би трябвало да направи, с цел да се поздрави с рекордна десета купа в Мелбърн?

Физическото положение на Джокович беше непрекъсната тематика в откриващите кръгове на шампионата, само че самият той призна по какъв начин се усъвършенства с всеки един минал мач и чакам да забележим сърбина в неговата върхова кондиция.

Голямото предимство на Джокера ще се крие в неговите ретури, които могат да обезвредят най-голямото преимущество на Циципас, а точно способността му да приключва точката с първия удар след сервиса. Обикновено Стефанос си осигурява достатъчно съществено преимущество непосредствено от началния си удар, с цел да отиграе идната топка от форхенд, което слага съперника му в извънредно тежко състояние. Длановият удар на гърка е евентуално най-хубавият в международния тенис, единствено че 21-кратният първенец от Шлема нееднократно е потвърдил по какъв начин може да праща сериозна част от ретурите си към бекхенда на третия подложен, което би направило разиграването изцяло изравнено и оттова Ноле ще има всички шансове да пропука защитата на противника си.



Безспорно противоположният удар на по-младия състезател е неговата уязвима страна, само че тя няма да се пропука, в случай че просто насочваш топката към нея. Бившият номер едно обаче е изцяло наясно с това събитие и миксира ударите си по отличен метод, с цел да отвори задоволително корта и да нападна слабото място на съперника. Ясно е, че Новак не може да си разреши да зарежда съперниковия форхенд с повече от две топки поред, само че в случай че вкара задоволително дълбочина в отиграванията си и накара Циципас да се движи, то за 24-годишния играч няма да има никакви шансове, когато Джокович реши да нападна опразнената бекхенд половина.

Форхендът на Джокович е едно от главните му оръжия в хода на конкуренцията, като го извършва доста по-плоско и статистиката демонстрира, че е покачил междинната му скорост с близо 10 километра по отношение на предишния сезон. Точно тази експанзия ще разреши на Новак да притисне своя конкурент в неговата слаба половина и след това да получи комфортна опция да приключи разиграването.

Какво може да направи Стефанос Циципас, с цел да спре серията от 27 следващи победи на Джокович в Мелбърн?

Най-важното за Циципас е да отбранява своя бекхенд задоволително добре, че да не разрешава да бъде непрестанно притискан от сърбина. Гъркът просто би трябвало да удължава разиграването, до момента в който откри метод да се намести на своя форхенд и оттова незабавно да поеме самодейността. За да реализира това, то някогашният финалист на Ролан Гарос би трябвало да играе малко по-високо над мрежата и със съществено количество топспин, защото ветеранът не обича сходни топки и постоянно бърка при тях, въпреки че биват отиграни с подсигуряващ детайл.

Джокович харесва ниски и бързи удари към своя бекхенд, само че изпитва съществени компликации, когато отиграва над равнището на раменете си, и Стефанос ще би трябвало да търси тъкмо това. Циципас също по този начин има надалеч по-голяма разновидност за разлика от Андрей Рубльов и Алекс Де Минор, които са отлични тенисисти, единствено че са извънредно комфортни стилово за петия в международната класация. Самият Новак призна по какъв начин е изпитал напрежение само в мача си с Григор Димитров, който употребява съществено количество слайсове и постоянно сменя темпото на игра, а елинът има всички нужни качества да подходи по подобен метод.



Накрая бих отличил и потребността от излизания към мрежата. Всички помним какъв брой сполучливо Роджър Федерер използваше този способ в дуелите си против сърбина, когато към този момент не устояваше на борбата от дъното на корта. Циципас има задоволително мощен сервис и форхенд, с чиято помощ да сложи любимеца в неловко състояние, и оттова да завърши точката с отличните си волета.

Коефициенти и упования

Джокович е бил в сходна позиция прекалено много пъти и това е обичаният му корт. 35-годишният тенисист желае да вземе своя реванш, откакто беше отхвърлен от присъединяване през предходната година и също така може да изравни Рафаел Надал на върха по брой трофеи от Големия Шлем. Шампионът от Монте Карло пък в никакъв случай не е печелил сходен трофей и се намира в извънредно отрицателна серия против утрешния си противник, тъй че чакам психическото преимущество да бъде напълно на страната на Ноле и той да вдигне купата от Откритото състезание на Австралия.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Джокера, като му дават съществено преимущество, определяйки ставка от 1.25 за негов триумф, до момента в който възможностите за победа на Циципас се котират на 4.00. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, като за нас остава вярата да следим един оспорван и първокачествен заключителен конфликт. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР