Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития

...
Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития
Коментари Харесай

Джон Скофийлд – легендарният китарист и неколкократен носител на Грами гостува на Пловдив Джаз Фест 2019

Тазгодишното издание на едно от най-значимите и предстоящи музикални събития в страната – Пловдив Джаз Фест ще се организира от 31 октомври до 02 ноември. Програмата му към този момент е подготвена и първите хедлайнери са известни.

Акцент в петия Пловдив Джаз Фест ще бъде концертът на именития китарист и троент притежател на Грами – Джон Скофийлд. Той идва в България в компанията на един от най-интересните артисти и пианисти в историята на актуалния блус Джон Клиъри. Задълбочен ценител на нюорлеанската музикална просвета, той също е отличен с Грами през 2016 година

Дългогодишните другари за пръв път свирят дружно едвам през 2008 година, а чак през 2015 година са първите им концерти като дует.
Тази година двамата вършат лимитирано турне в Европа и Съединени американски щати, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални сътрудници – единият виртуоз в актуалния джаз, а другият непостижим държател на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри основават впечатляваща и плътна концертна стратегия, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен темп енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор, американския китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов набор на китарата в джаза. Той е измежду най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд стартира да свири на 11-годишна възраст, а по-късно приключва Музикалния лицей Бъркли. Още при започване на кариерата си той взе участие в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис: Star People, Decoy, You`re Under Arrest, а също по този начин свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган.

Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 година влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, паралелно с Чарли Мингъс. От тогава до в този момент той записва над 30 албума, доста от които към този момент са се трансформирали в модерни класики. Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета, дружно със своите групи. През 2016 година печели Грами за най-хубав инструментален джаз албум за Past Present, както и две награди Грами през 2017 година за албума си Country For Old Man.

Заедно с фамозния китарист на сцената на Пловдив Джаз Фест ще излезе забележителният пианист и артист Джон Клиъри, за който Скофийлд споделя, че свири на пиано по този начин, като че ли свири цяла група. Клиъри е роден в Англия, само че от дете е повлиян от нюорлеанския фънк и R&B. Веднага щом приключва учебно заведение, отпътува за Ню Орлеанс, където стартира да свири на пиано. Увлечен от тази музикална просвета, през днешния ден той е едно от водещите ѝ имена. Списание Jazziz пишат за него: „ Никога не съм чувал никой, който е попил толкоз доста фънк и тънкости на разнообразни гениални пианисти, китаристи и ритми на Ню Орлеанс. “ (2002)

Гостуването на дуета ще бъде на 01 ноември 2019 от 20:00 ч. в Градски дом на културата „ Борис Христов “, Пловдив

В продажба са стеснен брой билети на преференциални цени в мрежата на Eventim.bg.

Пловдив Джаз Фест

През четиригодишната история на сцената на фестивала гостуваха някои от най-влиятелните джаз актьори в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, Зуко 103 и други Част от програмата са били най-новите планове на български джазмени като Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Октет Пловдив.

Пловдив Джаз Фест е част от формалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Организатор на Пловдив Джаз Фест е Блу Ем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР