Тазгодишните резултати по математика от националното външно оценяване по математика

...
Тазгодишните резултати по математика от националното външно оценяване по математика
Коментари Харесай

Седмокласниците ни зле по математика - едва 35 от 100 точки

Тазгодишните резултати по математика от националното външно оценяване по математика в VII клас бележат спад за първи път от 2019 година насам. Средният резултат е 35,32 точки при най-много 100, по отношение на 37,94 точки през предходната година.

Вероятно една от аргументите за това е фактът, че този випуск възпитаници беше обучаван най-дълго в електронна среда от разстояние – през втория период на V клас, целия VI клас и отчасти в VII клас. Това проличава ясно от по-слабия резултат при дилемите, свързани с математически умения, които се чака да се придобият в VI клас – да вземем за пример задачата за намиране на страна на триъгълник, като се употребява Питагоровата тройка цифри. На изпита по български език и литература подобен недостиг се следи при определянето на времето на глаголна форма.

Седмокласниците сполучливо се оправят със задания за изчисление на числов разумен израз, тъждествено превръщане на изрази, решение на линейно уравнение. Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа възможност, а повече от половината не срещат усложнения да извличат информация от текст и да моделират с израз. Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли посредством потребление на линейно уравнение.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преправка на информация от диаграма и записване в числов тип или използване на съществени формули и теореми, свързани със свойствата и характерностите на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима възпитаници. Задачите с уголемен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.

Близо 70% от седмокласниците схващат това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на откъс от изучавана литературна творба. Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от накратко показани данни – в таблица или диаграма, а не в обвързван текст.

Такива са част от изводите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас. Резултатите от изпитите бяха оповестени през днешния ден.

Средният триумф по български език и литература е съпоставим с този през предходната година – 53,63 точки от най-много 100 през 2022 година по отношение на 53,83 през 2021 година

Очаквано, седмокласниците се оправят по-добре със дилемите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават типа на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не съумяват да дефинират обещано изречение по състав.

При дилемите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти възпитаник е получил оптималния и към оптималния брой точки на задачата, свързвана с коригиране на неточности в текст.

Около две трети от учениците се ориентират в изучавани произведения във връзка с род, претекст, герои, облици. Малко над 40% не съумяват да свържат воин от изучена творба със съответната му характерност.

Преразказът на описа „ Талисманът “ като цяло не е затруднил седмокласниците. Те демонстрират умения за построяват текст, въпреки че не всеки път предават наличието в детайли. Все още има възпитаници, които се затрудняват при използването на разпоредбите на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста.

Сред районите с най-голям междинен брой точки и по двата предмета още веднъж са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е междинният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се причислява и Монтана.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима възпитаници - толкоз, колкото и през миналата образователна година. В съпоставяне с 2020-2021 година обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 възпитаници, а преди година са били 44.

Седмокласниците с оптимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284. Нито една точка не са съумели да получат 214 възпитаници по български език и литература и 240 - по математика.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР