Тазгодишната Нобелова награда за мир може да осъди войната в

...
Тазгодишната Нобелова награда за мир може да осъди войната в
Коментари Харесай

Ройтерс: Зеленски е възможен лауреат на Нобела за мир тази година

Тазгодишната Нобелова премия за мир може да осъди войната в Украйна, като отличи съперниците на съветския президент Владимир Путин, доброволците, които са помогнали на цивилни, или украинския президент Володимир Зеленски, който се подрежда високо в описите на букмейкърите, съобщи Ройтерс.

Или отличието може да подчертае изменението на климата и да попадне у активистката за запазване на околната среда Грета Тунберг, пише още организацията. Най-сетне тя  допуска лауреатът да бъде пълна изненада, както се е случвало преди.

Вестник " Kyiv Independent " и Зеленски сега са любимци за лауреати на Нобеловата премия за мир, която се обявява на 7 октомври, съгласно
букмейкърите. Носигелят на наградата ще се присъедини към интернационалните фигури като южноарикаския герой против апартейда Нелсън Мандела, президента на Съединени американски щати Джими Картър, последния руски водач Михаил Горбачов и съветския нуклеарен физик и дисидент Андрей Сахаров.

„ Това може да бъде премия или за настоящи лица в Украйна – в определяне на обстоятелства, филантропична помощ “, сподели Хенрик Урдал, шеф на Института за проучване на мира в Осло, пред Ройтерс.

„ Това може да бъде и премия за опозиционни фигури в прилежащи страни “, сподели той, акцентирайки Светлана Тихановска в Беларус и Алексей Навални в Русия.

„ И двамата бяха сериозни към дейностите на Русия в Украйна и двамата бяха мощни последователи на демокрацията и ненасилието в родните си страни. “

И Тихановска, и Навални са номинирани за тазгодишната премия, съгласно изследване на Ройтерс измежду норвежки законодатели, които имат опит в избирането на възможния лауреат.

Сред възможните други претенденти са английският природозащитник Дейвид Атънбъроу, Световната здравна организация, папа Франциск или противопоставилото се на военната хунта Правителство на националното единение в Мианма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР