Тайван изрази недоволство и съжаление заради провала на Световната здравна

...
Тайван изрази недоволство и съжаление заради провала на Световната здравна
Коментари Харесай

СЗО пренебрегна исканията на Тайван за получаване на статут на наблюдател

Тайван изрази " неодобрение и страдание " поради неуспеха на Световната здравна организация (СЗО) да го предложения на идната годишна среща в Женева на фона на дипломатически напън от страна на Китай за уединяване на острова, съобщи Ройтерс.

СЗО е пренебрегнала многократни запитвания от страна на Тайван за разрешение да участва като наблюдаващ на Световната здравна асамблея (СЗА), планувана за 22-28 май, сподели в свое изказване тайванското външно министерство. Тайван не е част от множеството международни организации поради възражения от страна на Пекин, отбелязва Ройтерс. Китай упорства, че Тайван не трябва да бъде третиран като самостоятелна страна, защото счита острова за една от своите провинции, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тайван се оплака, че изключването му до СЗО е попречило на напъните му за битка с пандемията от КОВИД-19. " СЗО не съумя да резервира неутралитет и професионализъм, като по този метод неведнъж пренебрегва незабавната нужда за присъединяване на Тайван в СЗО и СЗА ", се споделя в изказването на министерството.

По-рано тази седмица чиновник на СЗО сподели, че решение дали на Тайван ще бъде възложен статут на наблюдаващ най-вероятно ще бъде взето до понеделник, откакто организацията е получила предложение от 13 страни членки в поддръжка на настояването за присъединяване на Тайван. Тайван ще изпрати делегация в Женева, която ще лобира за статут на наблюдаващ на асамблеята и ще се срещне с делегации от други страни в коридорите на форума. СЗО към момента не е коментирала изказването на тайванското външно министерство.

Китай блокира присъединяване на Тайван в организацията, откакто Цай Ингвен завоюва президентските избори през 2016 година, защото Пекин счита Цай за сепаратистка - обвиняване, което тя отхвърля. На Тайван беше разрешено да взе участие в асамблеята от 2009 година до 2016 година, по време на интервал на по-топли връзки сред Пекин и Тайпе.

Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че на Тайван би трябвало да бъде разрешено да взе участие в срещата и изключването на демократично управлявания остров по искане на Китай е безпричинно и мотив за паника за международното опазване на здравето.

Тайван отхвърля китайските искания за суверенитет и счита, че единствено народът му може да взема решение бъдещето на острова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР