Тайнствен луксозен апартамент на 500 кв. м, очевидно неизползван от

...
Тайнствен луксозен апартамент на 500 кв. м, очевидно неизползван от
Коментари Харесай

Тайнствен изоставен апартамент на 500 кв.м в болница Лозенец. Лукс, сауна и апаратура за записване

Тайнствен първокласен апартамент на 500 кв. м, явно необработен от известно време и като че ли изоставен небрежно, с джакузи, сауна и устройства за записване и наблюдаване.

Всичко това се намира в болница " Лозенец ", добре известна и като " Правителствена ", демонстрира следствие на Нова тв. Апартаментът е на последния етаж на болничното заведение, разположен е в кулоар сред операционните и отделението по ортопедия.



Откритието създали от настоящето управление на лечебното заведение. До жилището, в който има пет пространства и две бани, води и асансьор с чип, на него четвърти етаж липсва, т. е. е единствено за отдадени. Засега не е ясно кой е разполагал с чип. За да влязат в жилището, от настоящето управление трябвало да извикат ключар. Оттам настояват, че за помещението няма документи в болничния списък. Според управата на " Лозенец "  никой от болничното заведение не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е издигнато.
 Стопкадър Нова тв  Стопкадър Нова тв

Петстайният първокласен апартамент се намира над отделението по реанимация, споделя още шефът на болничното заведение доктор Христо Стоянов, който е на този пост от януари 2022 година От години за съществуването му се носели митове из болничните коридори, само че никой не го е виждал допреди няколко месеца. В началото на годината управление схваща, че в една от най-големите лечебни заведения у нас има заключени пространства. От болничното заведение привикват вътрешна комисия и по този начин влизат в жилището призрак.

По думите на доктор Стоянов след като са отключили, се е оказало, че в мястото липсва огромна част от оборудването, а вътре били открити „ необясними неща ”.

„ Шкафовете сега са празни. Има останки от инсталация, която евентуално е служела за някакъв тип наблюдаване в структурата ”, пояснява той.  

„ Така, както са ситуирани бюрата и шкафът - най-вероятно е било планувано за работно предверие с една или две секретарки, по бюрата има останки от праха от телефонна система ”, предполага зам.-директора на " Лозенец " доктор Светлин Сталянов.

Едно от пространства е кухня.

„ Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и ледник с фризер. Нямаме действително пояснение по какъв начин може и по какъв начин се е случило. Аз персонално нямам пояснение по какъв начин някой може да строи върху държавна благосъстоятелност, на своя сметка ”, добавя д-р Сталянов.

Обзавеждането на други две стаи допуска, че те са служели за столова и спалня. Щорите са електрически, а прозорецът се отваря.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани.

„ Вътре се вижда едно много съществено джакузи. Непосредствено до него е ситуирана и сауната, която е употребена ”, споделя зам.-директорът.

Апартаментът е изоставен много небрежно, липсват мебели, тук-там осветителни тела. Но в същото време в мивката има неизмити чаши, отворени бутилки от уиски, пури из стаите.

Не е ясна и общата стойност на жилището и оборудването в него. 

„ Можем да допускаме, че това нещо се е случвало в интервала, в който е имало строително-ремонтни действия на операционния блок. Може би през 2014 година ”, счита сегашният шеф. 

По това време отпред на болничното заведение е проф. Любомир Спасов.
Започват инспекции
Новият здравен министър проф. Христо Хинков разгласи, че откакто се върне от командировка в Люксембург ще се занимае с проблема, защото досега не е наясно с събитията към жилището призрак. Според служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев до момента в който е бил на поста, инспекцията на вътрешния одит в здравното министерство не е имала резултат.

От Софийската градска прокуратура оповестиха, че наблюдаващият прокурор е изпратил преписката по подготвеност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за закононарушение по член 201 Наказателен кодекс (за длъжностно присвояване).
Версията на някогашния шеф
Според дългогодишния, от две години бивш, шеф на болничното заведение проф. Любомир Спасов всичко било законно и за всичко имало документи. И нищо не било строено с пари на лечебното заведение (но на негова територия все пак). Помещението е направено през 2008 година и бил с изрядна документи.
 Проф. Любомир Спасов. Снимка Клуб Z

" Искат да ме набедят и наклеветят ", твърди още Спасов.

Той бил претендент за декан, а изборите били скоро. Според обяснението му това не ставало дума за апартамент, а за кабинет с спомагателни пространства, място, в което той си почивал след многочасови интервенции. Пространството била празно, неизползваемо, преди този момент оттова минавали операционните колички и маси. Хората, които в този момент го упреквали и нападали, нямали визия какво е да оперираш и животът на други да зависи от теб, изяснява още някогашният шеф. (Сегашният началник на болничното заведение е анестизиолог, т.е. надали може да се твърди, че не знае какво е интервенция и живот да зависи от лекаря - бел. ред.)
Предишни кавги в болницата 
Проф. Спасов, който беше отпред на лечебното заведение към момента известно и като Правителствена и " болничното заведение на властта ", близо четвърт век, беше уволнен с гръмък скандал от здравния министър в служебните държавни управления с министър председател Стефан Янев, доктор Стойчо Кацаров. Главното съображение - в болничното заведение са били осъществявани противозаконни трансплантации с живи донори, непознати жители. Имало и пререждане на почитан държавен чиновник в листата на чакащи за трасплантация на черен дроб.

В интервала 2019 година до 27.04.2021 в " Лозенец " са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са младежи от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие Всички те са " племенници ", а реципиентите са от Израел, Япония, Оман - " лели и чичовци ", разгласи преди две години Кацаров, визирайки законовото условие донор и рецепиент да са в роднинска връзка, каквато очевидно в тази ситуация е доста малко евентуално да е имало в реалност. Той уточни, че е имало схема с подправени паспорти на рецепиентите. Според него предходното управление на Министерство на здравеопазването (при Кирил Ананиев и Костадин Ангелов като министри надлежно -бел. ред.) е било осведомено, само че не е последвала реакция. Служебният министър тогава изясни, че не е сигурен дали цялото управление на лечебното заведение е било наясно със протичащото се, само че " изпълнителният шеф сигурно ", " Предполагам, че той е направил по-голямата част от трансплантациите ", добави той. Кацаров разгласи, че предоставя информацията на прокуратурата.

Сред претекстовете за освобождението на тогавашното управление бяха и резултати от инспекция на фиктивно лекувани 60 пациенти, 

За нерегламентирано наблюдаване и камери в стаите, в които са се лекували представители на висшия държавен уред, съобщи през септември 2021 година сайтът Bird.bg, като се базира на вътрешен отчет от юли 2021 година по инспекция, направена след отстраняването на някогашния шеф Любомир Спасов. 

Според информацията - камерите и микрофоните са били конфигурирани от частна компания и никой от болничното заведение не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предизвестени, че ги записват и подслушват.

Спасов беше уволнен през лятото на 2021 година След него краткотрайно поста зае доцент Радосвет Горнев, който поради комплицирани връзки, кавги и взаимни обвинявания вътре в борда на болничното заведение, беше заменен през декември 2021 година с идването на постоянния кабинет на Кирил Петков. Така тайнственият апартамент се осветлява две години след промяната на Спасов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР