Тайланд стартира днес своята кампания за ваксинация срещу COVID-19. Първите

Тайланд стартира днес своята кампания за ваксинация срещу COVID-19. Първите ...

Тайланд започва ваксинационната си кампания срещу COVID-19


Тайланд стартира днес своята кампания за ваксинация срещу COVID-19. Първите дози от ваксината на китайската компания "Синовак Байотек" (Sinovac Biotech) бяха поставени на вицепремиера и здравен министър Анутин Чарнвиракул наред с други служители от здравеопазването и медици, в институт по инфекциозни болесит в околностите на Банкок, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ваксинацията ще защити хората от разпространяването на COVID-19 и ще позволи на Тайланд да се върне към нормалността възможно най-скоро", каза Анутин пред репортери след това. Премиерът Прают Чан-оча, който е на 66 години, присъстваше на събитието, макар че възрастта му е извън диапазона между 18 и 59 години, подходящ за прилагането на ваксината "КоронаВак" (CoronaVac), така че той не беше инжектиран.

Тайланд получи първите си 200 000 дози от ваксината на "Синовак" от Китай и 117 000 внесени дози от тази на AstraZeneca тази седмица. CoronaVac е разпределена сред 13 провинции с висок риск, които днес ще започнат да ваксинират здравните работници от първа линия - професионалисти и доброволци, съобщи министерството на здравеопазването. Ваксината на AstraZeneca ще бъде готова за употреба до втората седмица на март, след като премине тестове за контрол на качеството, уточни компанията.

Планирано е масова кампания за поставянето на 10 милиона дози месечно да започне през юни, с производството на 61 милиона инжекции от местната фирма Siam Bioscience.

Страната е регистрирала общо едва малко над 25 000 инфекции, отбелязва Ройтерс.

Източник: cross.bg