Тайланд може да е следващата държава в Югоизточна Азия, която

...
Тайланд може да е следващата държава в Югоизточна Азия, която
Коментари Харесай

Изненада! Любима на много българи туристическа страна ще мести столицата си

Тайланд може да е идната страна в Югоизточна Азия, която ще реалокира столицата си, откакто министър председателят на страната Прают Чан-оча разгласи, че е допустимо сходно решение, написа "Гардиън ".

Вдъхновен от прилежащ Мианмар и сходни проекти в Индонезия, тайландският министър председател означи, че преместването на столицата може да помогне на Банкок да се оправи с големите провокации пред града.

Като Джакарта, Банконк се бори с претъпканост, замърсяване, увеличени равнища на морското ниво и трафик.
Прают Чан-оча предложи два разновидността.

"Първият е да намерим град, който не е прекомерно надалеч и няма да е толкоз скъпо преместването. Вторият е пренасяне в покрайнините на Банкок, с цел да се понижи пренаселеността ", акцентира той.

Според премиера преместването на държавното управление в покрайнините на Банкок може да помогне за облекчение на трафика и за понижаване на придвижването към и от центъра на града.

Ще са нужни огромни изследвания за обществените и икономическите последици от подобен ход, добави той.
Преди няколко седмици президентът на Индонезия Джоко Уидодо разгласи, че административната столица ще бъде преместена от Джакарта в Източен Калимантан или индонезийско Борнео.

Не за първи път се повдига концепцията да се реалокира административната столица на Тайланд. Бившият министър председател Таксин Шинаватра предложи столицата да бъде преместена в Након Найок, провинция на 100 километра от столицата.

Също се изследва дали да се реалокират държавните институции в Чаченгсау, източно от Банкок.
Според изследване от 2018 година за най-лошия трафик по света Банкок е на осмо място, едно място зад Джакарта, а Мумбай е на първо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР