Тъй като отглеждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло

...
Тъй като отглеждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло
Коментари Харесай

Вериги супермаркети търсят решение на необичайно място

Тъй като развъждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло заради разрастващата се енергийна рецесия, веригите супермаркети на континента се обръщат към производителите в южната провинция Анталия, с цел да си обезпечат хранителни доставки.

Производството в Европа е спаднало с 30-40%, по тази причина те търсят решение и Турция се оказва най-важната страна, която може да им помогне да преодолеят проблемите, съобщи Умит Мирза Чавушоглу, началник на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие (BAIB).

 

" Още предходната година доста производители стопираха производството в оранжериите поради високите цени на природния газ, което даде подтик на вноса от Турция. Те си мислеха, че проблемите могат да бъдат решени, само че това не се случи. Сега огромните европейски супермаркети водят договаряния в Анталия ", сподели той, представен от " Хюриет “.

Енергийната рецесия засегна производството на пресни плодове и зеленчуци, изключително на домати, в Европа, което накара веригите супермаркети да търсят нови снабдители преди сложните зимни месеци. Европа търси освен пресни плодове и зеленчуци, само че и всички типове хранителни артикули, добави Чавушоглу. Според него метеорологичните условия, свързани с изменението на климата, могат да повлияят на производството в Турция.

" Но чакаме както производството, по този начин и износът да се усилят. "

Тази зима туристическата интензивност ще бъде мощна, което значи по-голямо ползване на храни, сподели Чавушоглу, като означи, че селскостопанският бранш ще насочи част от продуктите си към хотелите, заяви БГНЕС.

Според Кюнейт Доган, притежател на компания и член на стоковата борса в Анталия, доста европейски снабдители подписват съглашения с огромни оранжерии в Анталия.

Обикновено митата в Европа се усилват сред януари и април, когато равнището на произвеждане е ниско, само че предходната година това не се случи, означи той.

" Ако те създадат същото и не усилят митата, това ще има позитивно влияние ", добави Доган.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР