Татяна Неведомская, Дойче велеТри четвърти от руснаците поддържат действията на

...
Татяна Неведомская, Дойче велеТри четвърти от руснаците поддържат действията на
Коментари Харесай

Половината руснаци се боят, че Путин ще натисне ядреното копче

Татяна Неведомская, Дойче веле

Три четвърти от руснаците поддържат дейностите на съветската войска в Украйна. Три четвърти от украинците приканват руснаците " да си отворят очите " - това сочат проучванията на социолозите от двете страни, сложили си за цел да открият какво мислят техните жители за войната.

" Украинци, помогнете страната ви да се освободи от фашизма! "
" Ако можехте да изпратите къса депеша на елементарните хора в другата страна, какво бихте им написали? ", гласи един от въпросите, заложени от организацията Info Sapiens. И ето по какъв начин дават отговор 74 % от украинците: телеграмите биха съдържали апели " да размислят, да си отворят очите, да се борят срещу властта ". Освен това 24 на 100 от отговорите съдържали яд и пренебрежение.

Призивите, които биха отправили руснаците към украинците, са " да се крепят ": " Дръжте се, приятели, и помогнете страната ви да се освободи от фашизма ", " Дръжте се, ние ще победим ", " Дръжте се, ние ще дойдем и ще ви спасим ", " Путин е добър, а вие се дръжте, ние ще ви подкрепим и защитим ". Данните от проучването, извършено от организация ExtremeScan, сочат, че 71 % от руснаците дефинират " специфичната военна интервенция " като обективна, 69 на 100 се гордеят с нея и единствено 12 % от интервюираните изпитват позор. Омраза към украинците е била записана единствено в три % от отговорите.

Руснаците нямат визия какво става в Украйна

От проучване на съветския център " Левада " излиза наяве, че през юни 75 % от руснаците са поддържали дейностите на армията. Само измежду младежите - сред 18 и 24 години - степента на поддръжката е по-ниска: 55 на 100. Професор Алексей Левинсон от центъра " Левада " разяснява, че въпреки младите да поддържат по-малко дейностите на Русия в Украйна, не считат, че носят отговорност за протичащото се. Докато по-възрастното потомство, в което има най-вече последователи на президента Путин и на войната, усеща тази отговорност, отбелязва специалистът. Но той показва и, че множеството руснаци нямат визия за протичащото се в Украйна - да вземем за пример за убийствата в Буча.

" Те знаят за храбрите съветски бойци, които оказват помощ на братския украински народ и му носят независимост от " нацистите ". Те поддържат армията, тъй като имат вяра в положителната ѝ идея ", изяснява Левинсон. Той добавя: " Пропагандата несъмнено е на доста високо професионално равнище и кара руснаците мислят, че са на страната на положителното. Да се мисли по този начин е доста по-лесно, само че отговорността не е единствено на пропагандата, а на цялото общество ".

Що се отнася до бъдещото развиване, 50 % от интервюираните руснаци считат, че обстановката в Украйна може да се трансформира във боен спор сред Русия и НАТО. 34 на 100 позволяват, че Путин е в положение пръв да натисне " аленото копче ", в случай че се стигне до война със Запада, а половината респонденти се опасяват от това.

Предположенията на украинците са, че войната ще продължи повече от шест месеца, като голямото болшинство има вяра в успеха на Украйна - 92 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР