Търсят помощ за строителство на храм в местността Голямата черква.Вече

...
Търсят помощ за строителство на храм в местността Голямата черква.Вече
Коментари Харесай

Свята кауза: Търсят помощ за строителство на храм в местността „Голямата черква“

Търсят помощ за строителство на храм в местността Голямата църква.

Вече 10 години хората от чирпанското село Стоян Заимово събират средства за параклиса. Подкрепят ги емигранти от Чикаго и монаси от Атон, само че са нужни още пари . На 12 февруари се състоя публична среща сред църковното настоятелство на новостроящия се храм „ Св. Пантелеймон " в село Стоян Заимово и митрополит Киприан, по покана на Старозагорската митрополия.

Дядо епископ инициира срещата във връзка изпратено до настоятелството писмо от дирекция „ Вероизповедания " , с обяснението, че след измененията в Закона за вероизповеданията, дирекцията към министерски съвет не може да финансира строителни и ремонтни действия на храмове.

Митрополит Киприан даде своята безапелационна поддръжка за почналата преди повече от 10 години идея за строителство на храм в местността Голямата църква и се ангажира, откакто получи количествено-стойностната план-сметка на плана, да потърси финансиране от Светия синод и Министерски съвет.

На срещата стана ясно още, че в старозагорската епархия наклонността е да се строят солидни храмове, а не да се вършат подготвени сглобяеми структури. Архиерейският наместник на Чирпанската духовна околия, свещеноиконом Иван Иванов, който е и ръководител на Църковно настоятелство на новостроящия се храм „ Св. Пантелеймон ", към този момент е задвижил документите по правене на църковния бюджет и е провел среща с кмета на Чирпан, с цел да окаже подпомагане за ремонта на пътя от село Стоян Заимово до местността Голямата църква.

Храмът в Голямата църква ще бъде с повърхност от 38 кв. м. За строителството му са събрани малко над 11 хиляди лева . Сред последните донори са емигранти от Чикаго и монаси от Атон.

Средновековният манастир " Св. Пантелеймон " се намира в местността " Голяма църква ", на към 1 км северозападно от чирпанското село Стоян Заимово и на 21 км северно от град Чирпан.

Разположените върху рид от Чирпанските възвишения остатъци на от дълго време разрушената обител са скътани измежду гъста растителност от дървета и шубраци, оформящи естествена отбрана.

Руският манастир на Света гора „ Св. Пантелеймон " също изпрати поддръжка на екипа, заел се с нелеката задача да гради дом на Господа. Кампанията продължава и от църковното настоятелство се надяват, че ще се намерят хора с положителни сърца, които ще поддържат строителството на параклиса " Св. Пантелеймон ".


Банкова сметка на храм „ Св. Пантелеймон ":
BG50UNCR70001523085895
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР