Търсенето на нови дизелови автомобили през първото тримесечие на годината

...
Търсенето на нови дизелови автомобили през първото тримесечие на годината
Коментари Харесай

Търсенето на нови дизели спада с 18% в Европа и България през първото тримесечие

Търсенето на нови дизелови коли през първото тримесечие на годината спада с към 18% по отношение на същия интервал на предходната година, както в Европа, по този начин и в България, сочат публикуваните през днешния ден данни на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА). Разминаването е от 0.3%, като в страните от Европейски Съюз покупко-продажбите с тях са със 17.9% по-малко от интервала януари-март 2018 г, а у нас понижението е с 18.2%.

Причините са ясни - абсурдът с измамите при разхода на гориво и въвеждането на от ден на ден зони, в които дизелови коли няма да се позволяват. В множеството случаи рестриктивните мерки са за остарели дизели, само че около общата нервност страдат всичко модели, макар че предлаганите в този момент на пазара коли постоянно са по-малко цапащи от бензиновите си аналози.

При това състояние през първото тримесечие на годината към 60% от продадените нови коли в Европейски Съюз са на бензин, а по-малко от една трета употребяват дизел. Моделите на различни горива - ток, газ и така нататък образуват 8.5% от покупко-продажбите в страните от Европейски Съюз. Само колите с електромотор - електрически автомобили и хибриди държат 2.5% от пазара.

От петте огромни пазари само в Германия няма спад в търсенето на бензинови коли, където даже се регистрира понижаване на известността им с съвсем 6%. В същото време в Италия скокът в търсенето е над 21 на 100.

В същото време, от всички обхванати от статистиката страни, единствено в Германия, Естония, Латвия и Литва продажбите на дизели са по-големи от първото тримесечие на миналата година.

В Европейски Съюз търсенето на коли на различни горива скача с близо 26%. Най-голяма заслуга за растежа имат плъг-ин хибридите и електрическите автомобили, от които са продадени с 40% повече коли (99 174 бройки). Поглед единствено към покупко-продажбите с електрически автомобили сочи скок в търсенето с 84.4%.

При хибридите, които не се зареждат от електрическата мрежа продажбите са се повишили с 33.3%, а от колите на пропан-бутан и метан са продадени със 7.2% по-малко.

В България търсенето на бензинови коли се усилва с 15%, като стига 5232 бройки. Купените дизели са 3936, при 4810 година по-рано.

Продадените електрически автомобили през тримесечието са 94, или с 96% повече от януари-март 2018 година При плъг-ин хибридите скокът при регистрациите е над 157%, само че образуван от едвам 18 автомобила. Ако приказваме за класическите хибридни модели, там търсенето нараства със скромните 10.7%, като са купени 272 такива коли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР