Търсенето на модерни търговски имоти в България бележи рекордни стойности,

...
Търсенето на модерни търговски имоти в България бележи рекордни стойности,
Коментари Харесай

Кои големи вериги откриха нови магазини в България през 2019 година?

Търсенето на съвременни търговски парцели в България бележи рекордни стойности, демонстрира отчет на Colliers International. Общият размер на усвоените площи е 21 900 кв. м., като по този начин първото полугодие бележи равнища, невиждани от 2015 година насам. В разбора са включени търговски центрове над 10,000 кв.м.

Особено висока интензивност в откриването на нови магазини е записана при профилираните търговски формати от вида " биг бокс ". След водачите в това отношение са питателните вериги Lidl (6 магазина), Billa (5), Kaufland (1); дрогерията dm (6) и компанията за мебели и артикули за дома JYSK (4).

Само за първото полугодие на 2019 година, полската марка Pepco откри 9 обекта в страната. Освен нея, на българския пазар навлязоха и други интернационалните марки - Zara Home, Fjällräven, J.Wargas, Steve Madden и Ximivogue.

През интервала предлагането на съвременни търговски площи бележи нищожен спад. Причината за него е промяната на предназначението на част от площите в Galaxy Trade Center от търговски в офисни. С това размерът на предлаганите търговски парцели в София за полугодието стана 390,660 кв.м.

Периодът се характеризира и с различен връх. Бул. " Витоша " реализира най-високите си равнища на претовареност за последните пет години - 99%. Същевременно с това придвижването на наематели на основната софийска комерсиална улица е едвам 1%. Като цяло този знак се характеризира със спад в стойностите от 6% на 3%.

През интервала не се следят основни промени в наемните равнища на обсъжданите търговски площи, което ще остане годно и през идващото полугодие. Преустройството на свободните хипермаркет площи в The Mall, Bulgaria Mall и Paradise Center докара до по-високи равнища на претовареност и обогатяване на микса от наематели в тях

С приключването на процеса към края на годината тези планове ще реализиран по-добро пазарно позициониране и ще предложат нови благоприятни условия за разширение на мрежата от магазини на редица интернационалните и локални търговци. Благоприятното развиване на пазара на съвременни търговски площи ще продължи да провокира инвеститорски интерес към този сегмент.

Индустриални площи

През първата половина на 2019 година предлагането на съвременни индустриални и логистични площи се усилва с 4% и доближава 1,006,000 кв.м. Този равномерен растеж се следи от 2013 година насам.

Скок в предлагането се чака и в Божурище, Нови Хан и Равно поле, където тече развой на интензивно създаване на огромни логистични бази.

Преобладаващата част от новите планове са за лично прилагане. Една от най-активните промишлености в това отношение е автомобилната. През първото полугодие на 2019 година Sensata Technologies стартира построяването на нова индустриална и складова постройка в Ботевград. Kostal към този момент има цех за произвеждане на автомобилни елементи в Пазарджик. Witte Automotive Bulgaria откри разширението си в Русе. Градът е определен и от Sin Cars за построяването на високотехнологична фабрика за произвеждане на електрически и хибридни коли.

През обсъждания интервал чистите усвоени площи са 38,800 кв.м. Търсенето в сегмента продължава да бъде движено от логистични оператори, обслужващи бранша на бързооборотните артикули и онлайн търговци. Основните зони в София, които са обект на внимание, са ситуирани на южната и източната дъга на Околовръстен път и в северната част на града.

Регистриран е и засилен капиталов интерес от нови за пазара задгранични вложители, профилирани в строителството на логистични и индустриални площи. Това се чака да докара до увеличение на интензивността в сегмента. До края на годината 90,000 кв.м. логистични площи са планувани за довеждане докрай. Въпреки това, заради неналичието на подготвен умозрителен артикул броят на покупко-продажбите, подписани на стадий " в градеж ", ще нарасне. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР